Bez obzira da li ih dodajte u jelo ili služite posebno kao prilog, pečurke pripremljene na pravi način mogu dati odličan pečat kompletnom obroku. Međutim, u toku prirpeme je moguće napraviti nekoliko grešaka, pa će vaše jelo biti daleko od specijaliteta za ponos. 

Evo u čemu najčešće grešite kada pripremate pečurke.

Kuvate ih dugo na niskoj temperaturi

Kao što verovatno već znate, pečurke sadrže dosta vode. Ako ih pripremate na niskoj temperaturi, samo će se previše kuvati u sopstvenom soku i biti gnjecave. Ukoliko želite da voda što pre ispari, a pečurke dobiju željenu nijansu i savršen ukus, pripremajte ih na vatri srednje temperature. Sačekajte da tečnost skroz ispari, pa ih onda sklonite s ringle.

Preterujete s uljem

Pečurke upijaju dosta tečnosti, ali i masnoće. Zato ne preterujte s dodavanjem ulja, ali s obzirom da ih pripremate na vatri srednje temperature mogu da izgore ukoliko nema dovoljno masnoće. Dovoljno je dodati samo malo ulja da pečurke ne izgore, ali ne previše da ne dobijete težak, previše mastan obrok.

Pogledajte i 6 grešaka u pripremi svinjskih krmenadli

Pretrpavate tiganj/šerpu

Ako u posudu koju koristite za pripremu stavite previše pečuraka, ova ukusna namirnica se neće lepo pripremiti, već mogu biti samo blago skuvane na pari. Dajte pečurkama dovoljno mesta da se skuvaju i pruže vam maksimum arome.

Uvek ih seckate

Nije neophodno da iseckate baš sve pečurke. Veličina i vrsta pečuraka, kao i obrok koji pripremate određuju da li ih je potrebno usitniti. Manje šampinjone ne morate seći, dok one srednje ili veće možete iseći na četvrtine.

Pogledajte i Kako da napravite savršene ćufte

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa