Bilo da pravite prazničnu, slavsku ili obrok salatu u većini recepata se nalazi majonez kao preliv. Mnogi smatraju da on nije baš sjajno rešenje, jer nije zdrav, pa ako želite i dalje da jedeterusku, mimozu i ostale praznične salate, predlažemo da majonez zamenite nekim od ova četiri preliva. Jednako su ukusni, a svakoj salati će dati poseban šmek. U zavisnosti koje namirnice izaberete za vašu salatu, tako birajte i preliv. Uživajte!
SALATE SA MESOM ILI KROMPIROM
Ako pravite salate sa krompirom ili mesom majonez možete da zamenite prelivom sa krastavcem. On se pravi tako što rendani krastavac pomešate sa mlevenim belim lukom, izdrobljenim feta sirom, sa malo pavlake i seckane mirođije. To sve lepo sjedinite da dobijete glatku smesu i prelijte salatu.
SALATE SA PEČURKAMA
Salate koje sadrže pečurke možete da prelivate jogurtom i mlevenim belim lukom. Ova dva sastojka promešajte, pa posolite i prelijte maslinovim ulje. Opet promešajte i sipajte u salatu.
SALETE OD POVRĆA ILI MESOM
Pomešajte svež sir sa tvrdo kuvanim žumancima, malom količinom kefira i senfom. Dobro sjedinite i sipajte u salatu umesto majoneza.
RUSKA I SALATE SA KRABINIM ŠTAPIĆIMA
Pomešajte pavlaku, soja sos, senf i balzamiku. Ovaj preliv će salati dati poseban šmek, a odlična je zamena za majonez.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem