Bilo da pravite prazničnu, slavsku ili obrok salatu u većini recepata se nalazi majonez kao preliv. Mnogi smatraju da on nije baš sjajno rešenje, jer nije zdrav, pa ako želite i dalje da jedeterusku, mimozu i ostale praznične salate, predlažemo da majonez zamenite nekim od ova četiri preliva. Jednako su ukusni, a svakoj salati će dati poseban šmek. U zavisnosti koje namirnice izaberete za vašu salatu, tako birajte i preliv. Uživajte!
SALATE SA MESOM ILI KROMPIROM
Ako pravite salate sa krompirom ili mesom majonez možete da zamenite prelivom sa krastavcem. On se pravi tako što rendani krastavac pomešate sa mlevenim belim lukom, izdrobljenim feta sirom, sa malo pavlake i seckane mirođije. To sve lepo sjedinite da dobijete glatku smesu i prelijte salatu.
SALATE SA PEČURKAMA
Salate koje sadrže pečurke možete da prelivate jogurtom i mlevenim belim lukom. Ova dva sastojka promešajte, pa posolite i prelijte maslinovim ulje. Opet promešajte i sipajte u salatu.
SALETE OD POVRĆA ILI MESOM
Pomešajte svež sir sa tvrdo kuvanim žumancima, malom količinom kefira i senfom. Dobro sjedinite i sipajte u salatu umesto majoneza.
RUSKA I SALATE SA KRABINIM ŠTAPIĆIMA
Pomešajte pavlaku, soja sos, senf i balzamiku. Ovaj preliv će salati dati poseban šmek, a odlična je zamena za majonez.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus