Fondan obično koriste profesionalni poslastičari kada žele da ukrase tortu. On je idealan i za oblaganje poslastica, kao i za pravljenje figurica. Mnoge domaćice su izbegavale da pripremaju fondan jer im je delovao komplikovano, a ovaj na bazi meda je ukusan, a i jednostavan. Ako želite da svi hvale vaše poslastičarke veštine slobodno se upustite u avanturu pravljenja fondana po ovom receptu.
- Sastojci:
- 50 g putera
- 1 kašičica bagremovog meda
- 1/2 kesice želatina
- 30 ml vode
- 600 g šećera u prahu
- par kapi ekstrakta vanilije
Priprema:
Želatin pomešajte sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri. U šerpu sipajte med i kuvajte na niskoj temepraturi dok ne krene da se topi. Zatim dodajte puter i promešajte, pa sklonite sa šporeta. Dodajte želatin i lepo promešajte, pa dodajte prosejani šećer u prahu. Mesite "testo" dok ne postane glatko. Ako želite malo lepši ukus možete da dodate i vanilu u smesu. Ako vam je potreban fondan u boji u smesu dodajte par kapi boje za hranu po želji.Ova količina fondana je dovoljna za tortu veličine 30x30 cm, a ako ne potrošite sve čuvajte u posudi sa poklopcem na sobnoj temepraturi. Može da stoji 90 dana.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem