Fondan obično koriste profesionalni poslastičari kada žele da ukrase tortu. On je idealan i za oblaganje poslastica, kao i za pravljenje figurica. Mnoge domaćice su izbegavale da pripremaju fondan jer im je delovao komplikovano, a ovaj na bazi meda je ukusan, a i jednostavan. Ako želite da svi hvale vaše poslastičarke veštine slobodno se upustite u avanturu pravljenja fondana po ovom receptu.

  • Sastojci: 
  • 50 g putera 
  • 1 kašičica bagremovog meda 
  • 1/2 kesice želatina 
  • 30 ml vode 
  • 600 g šećera u prahu
  • par kapi ekstrakta vanilije

Priprema: 
Želatin pomešajte sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri. U šerpu sipajte med i kuvajte na niskoj temepraturi dok ne krene da se topi. Zatim dodajte puter i promešajte, pa sklonite sa šporeta. Dodajte želatin i lepo promešajte, pa dodajte prosejani šećer u prahu. Mesite "testo" dok ne postane glatko. Ako želite malo lepši ukus možete da dodate i vanilu u smesu. Ako vam je potreban fondan u boji u smesu dodajte par kapi boje za hranu po želji.Ova količina fondana je dovoljna za tortu veličine 30x30 cm, a ako ne potrošite sve čuvajte u posudi sa poklopcem na sobnoj temepraturi. Može da stoji 90 dana. 

Izvor: Stvar ukusa