Banica je pita sa sirom koja nam dolazi sa juga Srbije, a čiji se recept prenosi s kolena na koleno. Ovu vrstu pite takođe možete da pronađete u Bugarskoj i Grčkoj. Nekada kore za pitu niste mogli da kupite u prodavnici, već su ih domaćice same razvlačile, a za njihovu pripremu su vam potrebne vešte ruke. Danas možete da koristite gotove kore kada pripremate pitu sa sirom, ali ako želite da je napravite da bude baš hrskava, onda je bitno da sami umesite testo. U nastavku teksta saznajte kako možete da šta će vam pomoći da kore budu savršene i da banica bude hrskava. 

Obavezno kupite kvalitetne sastojke i pre nego što dodate brašno u smesu za testo dva puta ga prosejte. Tako će kore biti lepše i bolje će se "lepiti". U testo dodajte i kašičicu sirćeta jer će zbog njega kora biti elastičnija i lakše će se razvlačiti. 

Kada poređate sastojke (kore i fil) uradite sledeću stvar. Uhvatite banicu sa obe ivice i razvucite (izvucite) nagore i sa strane. Ovaj pokret se ponavlja onoliko puta koliko je potrebno da se rukama rastegne na sve strane. 

Ako koristite kupovno testo, evo šta treba da znate:

Punjenje je veoma važno, pa u nadev dodajte malo kiselog mleka i sode. Mast, koja daje specifičan miris, dobro se slaže sa testom i, što je još važnije, čini da kore budu hrskave. Kada kupujete kore gledajte da budu što svežije jer će to pitu učiniti neverovatno ukusnom. Takođe, što vam fil bude tanji, to će vaša banica biti mekša. Ne brinite ako se listovi testa pocepaju ili ostane fil - samo ga prelijte preko banice.

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Instagram/tamara.vucic.serbia

Izvor: Stvar ukusa