Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 supersaveta za mašinsko pranje posuđa

Iskoristite sav potencijal mašine za pranje posuđa

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Uklonite ostatke hrane

Pre nego što prljavo posuđe složite u mašinu, sa njega uklonite ostatke hrane. Ovo morate svakodnevno da radite kako biste sprečili nagomilavanje prljavštine u filteru.

2. Ne stavljajte previše sudova

Ovo je mnogo lakše reći nego uraditi, ali imajte u vidu da ako stavite previše sudova, prvo, neće se dobro oprati, a drugo, moguće je da će se i oštetiti.

Pogledajte i  Kako radi mašina za pranje posuđa (VIDEO)

3. Koristite odgovarajući ciklus pranja

Koliko god vam se brže i jednostavnije činilo da sudove operete na najbržem programu, dobro razmislite pre toga. Naime, kratki ciklus pranja neće u potpunosti oprati jako zaprljano posuđe, tako da ćete morati ručno da ga operete.

4. Sredstvo za ispiranje (sjaj)

Prilikom nabavke sredstva za mašinsko pranje posuđa, tražite ono koje istovremeno sadrži i sredstvo za sjaj. Na taj način nećete morati da ga kupujete posebno. Takođe, za potpunu uštedu, ali i jednako efikasan učinak, umesto sredstva za sjaj, u pregradu stavite istu količinu alkoholnog sirćeta.

Pogledajte  i Šta ne treba prati u mašini za pranje posuđa

5. Deznifikujte mašinu

Stavite šolju sa alkoholnim sirćetom na dno prazne mašine i uključite uobičajeni program za pranje. Sirće će očistiti i najsitnije ostatke hrane pa će mašina odisati čistoćom.

6. Očistite filter

Filter se obično nalazi na dnu mašine, ispod donje prskalice. Kada ga skinete, budite spremni da ćete ispod njega pronaći sve i svašta. Često se ceo donji deo može izvaditi poput fioke tako da ga lako možete oprati u sudoperi. Ako se ipak podiže samo filter, iskoristite papirne ubruse kako biste se rešili prljavštine.

Pogledajte i Najveće greške prilikom pranja posuđa u mašini

7. Očistite gumu na vratima

Nakon samo nekoliko meseci korišćenja, na vratima mašine, kao i na delu za deterdžent, nakuplja se prljavština. Svakih petnaestak dana ove delove očistite vlažnim peškirom.

8. Proverite termostat

Proverite temperaturu na koju je podešen termostat. Idealna temperatura za pranje sudova jeste šezdeset stepeni. Mnoge mašine su fabrički podešene na mnogo nižu temperaturu, tako da je vi morate ručno podesiti na termostatu i to između četrdest i sedamdeset stepeni. Sve više od toga će oštetiti sudove, ali i unutrašnjost mašine.

Pogledajte i Mali trik za blistavo čiste sudove

9. Testirajte tvrdoću vode

Tvrda voda najveći je neprijatelj vašem posuđu, jer ga neće detaljno oprati, a i vremenom će ga oštetiti. Zbog toga je neophodno da vodu redovno testirate i koristite proizvode koji će je omekšati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti