U ovaj osnovni recept sa mentom možete dodati po želji zelene jabuke, ruzmarin, limunov sok, … Sa ovim receptom ćete dobiti 6 šolja ili manjih teglica.

Sastojci:

60 gr svežih listova mente

1 l vode

1 kg šećera

1 kesica sredstva za želiranje 

Kap ili dve zelene boje za hranu (nije obavezno)

Pogledajte i Sladoled s nanom i komadićima čokolade

Priprema:

Operite listove mente i iseckajte. Stavite ih u šerpicu i prelijte vodom. Stavite da prokuva, pa skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno 10 minuta. Sve procedite kroz tri sloja gaze. Ostavite da se cedi, ukoliko je potrebno dok sav sok (čaj) ne iscuri u posudu. Lagano stisnite gazu da iscedite ostatak soka.

Pogledajte i 10 fantastičnih blagodeti listova nane

U dobijeni sok dodajte boju za hranu (ako koristite) i umešajte sredstvo za želiranje. Stavite sve da prokuva na jačoj temperaturi, mešajte povremeno. Kada prokuva dodajte i šećer i ostavite da kuva samo 1 minut, mešajući stalno. Sklonite sa vatre i skinite penu sa vrha (ako se pojavila). Odmah dobijeni džem prespite u tople tegle (ne punite ih skroz do vrha, ostavite 1 centimetar praznog prostora do poklopca). Obrišite rub tegle i dobro poklopite. Tegle sterilišite i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na suvom, prozračnom i hladnom mestu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa