U ovaj osnovni recept sa mentom možete dodati po želji zelene jabuke, ruzmarin, limunov sok, … Sa ovim receptom ćete dobiti 6 šolja ili manjih teglica.
Sastojci:
60 gr svežih listova mente
1 l vode
1 kg šećera
1 kesica sredstva za želiranje
Kap ili dve zelene boje za hranu (nije obavezno)
Pogledajte i Sladoled s nanom i komadićima čokolade
Priprema:
Operite listove mente i iseckajte. Stavite ih u šerpicu i prelijte vodom. Stavite da prokuva, pa skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno 10 minuta. Sve procedite kroz tri sloja gaze. Ostavite da se cedi, ukoliko je potrebno dok sav sok (čaj) ne iscuri u posudu. Lagano stisnite gazu da iscedite ostatak soka.
Pogledajte i 10 fantastičnih blagodeti listova nane
U dobijeni sok dodajte boju za hranu (ako koristite) i umešajte sredstvo za želiranje. Stavite sve da prokuva na jačoj temperaturi, mešajte povremeno. Kada prokuva dodajte i šećer i ostavite da kuva samo 1 minut, mešajući stalno. Sklonite sa vatre i skinite penu sa vrha (ako se pojavila). Odmah dobijeni džem prespite u tople tegle (ne punite ih skroz do vrha, ostavite 1 centimetar praznog prostora do poklopca). Obrišite rub tegle i dobro poklopite. Tegle sterilišite i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na suvom, prozračnom i hladnom mestu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus