Mnoga jela spremaju se uz dodatak vina, zato što ovo piće daje poseban šmek i aromu. Vino čak možete dodati i u testo. Ali, da biste zaista dobili ukus kakav želite, nije dovoljno da ubacite bilo koje vino koje vam je pri ruci. Važno je da izaberet baš ono koje će vašem poboljšati kvalitet ukusa.
1. Nemojte da dodajete vino koje ne biste popili
Jeftina vina mogu sadržati veće količine vode, konzervansa i soli. Ako takva vina recimo dodajete u ribu poput brancina, možete im uništiti ukus!
2. Smanjite količinu drugih kiselih sastojaka u jelu
Kada dodajete vino u jelo, potrebno je da smanjite količinu kiselih sastojaka poput sirćeta ili soli.
3. Vino zamenjuje masti
Kada dodajete vina u marinade, povrća, mesa ili druga jela slobodno smanjite količinu putera ili ulja. Ovo alkoholno piće služi i kao njihova idealna zamena, pa nije potrebno dodavati veliku količinu masnoće.
4. Uvek ga sipajte postepeno
VIno uvek dodajte postepeno kako biste omogućili da se ukusi polako pojačavaju. Takođe, ne preterujte sa količinama vina koje dodajete u jelo. Ukoliko dodajete u jela koja se krčkaju, ostavite da prođe bar 10 minuta pre degustacije.
5. Odabir najboljeg
Bela vina najbolje idu u ribe, piletinu, svinjetinu, morske plodove, teletinu i krem soseve. Crvena vina su prikladnija za tamna mesa i začinjena jela, kao što su govedina, gulaš, divljač i soseve za testenine koje sadrže paradajz.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem