Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dešava sa organizmom kada prestanete da jedete meso

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ako ste odlučili da izbacite meso iz svoje ishrane, desiće vam se ovih pet stvari.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Mogli biste da izgubite nekoliko kilograma

Da li izbacivanje mesa iz ishrane uopšte utiče na gubitak kilaže? Odgovor na to pitanje je potražio Nil Bernard, profesor medicine na univerzitetu "George Washington". Barnard je analizirao klinička istraživanja uticaja vegetarijanske ishrane na mršavljenje i rezimirao ih u zaključak: Osim što sprečava mnoge bolesti, prelazak na vegetarijansku ishranu za posledicu će imati gubitak najmanje četiri kilograma telesne težine.

Pogledajte i Kako da vam crveno meso i piletina budu mekani

2. Možete se zaštititi od srčanih oboljenja

Nekoliko velikih studija u kojima je učestvovalo više od 76.000 muškaraca i žena pokazalo je da je kod vegetarijanaca 24 odsto manji rizik od koronarne bolesti srca, uzrokovane suženjem ili potpunim zatvaranjem koronarnih arterija u odnosu na "mesojede".

Pogledajte i Da li se odmrznuto meso sme ponovo zamrznuti?

3. Možete izgubiti čulo ukusa

Istraživanje sprovedeno na japanskom univerzitetu "Tokušima" pokazalo je da je za čulo ukusa zaslužan i cink, koji u organizam unosimo najčešće konzumacijom mesa. Smanjenim nivoima cinka, gubi se i čulo ukusa. Orašasti plodovi, žitarice od celog zrna i mlečni proizvodi takođe sadrže cink, ali fitinska kiselina koja se nalazi u tim namirnicama može da ometa apsorpciju cinka. Zato se vegetarijancima često preporučuju dodaci ishrani koji nadoknađuju cink, čija preporučena dnevna doza za žene je 8 miligrama, a za muškarce najmanje 12.

Pogledajte i Kako da prepoznate pokvareno meso

4. Mišići se duže oporavljaju

Proteini su vrlo važni za mišiće, a razlika između životinjskih i biljnih proteina je u tome da će biljnim proteinima trebati više vremena da "oporave mišić". Zato se sportistima vegetarijancima preporučuje da posle fizičkih aktivnosti svakako uzimaju proteine u napicima.

Pogledajte i Saveti za kupovinu: Kako izabrati najbolje meso

5. Možda će vam biti potrebni dodaci ishrani

Osobe na vegetarijanskoj ishrani mogu da "zarade" i smanjen nivo gvožđa, kalcijuma i vitamina B12. Da biste to nadoknadili, možda će biti potrebno da uzimate dodatke ishrani kako biste ispunili preporučene dnevne doze.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti