Unos pokvarenog mesa često dovodi do trovanja hranom. Ono što je alarmantno je da i sveže meso može da bude otrovno, evo kako da to prepoznate.
Obavezno proverite datum na ambalaži
Iako sve radnje izbegavaju praksu prodavanja pokvarenog mesa, može da se desi da zaborave da izbace meso kome je tog dana istekao rok. Nipošto nemojte kupovati takvo meso.
Proverite koje je boje meso
Meso može da bude pokvareno i ukoliko nije istekao rok trajanja. Ukoliko je u paketu prekrivenom folijom dobra je ideja da pažljivo proverite boju mesa.
Ispravno meso živine može biti od plavo-bele do žute boje, a ispravna sirova svinjetina je sivo-roza, dok boja mlevenog mesa može biti varljiva. Boja sirove junetine često se povezuje sa crvenom bojom, ali to može biti varljivo. Crvenkasta boja nije prirodna boja sveže govedine, a do nje dolazi zbog kontakta mesa sa vazduhom.
Miris mesa
Najbolji način za utvrđivanje da li je meso ispravno je da proverite njegov miris. Ako miriše neprijatno, najverovatnije ne biste trebali da ga pojedete. Piletina ima prepoznatljiv miris kada počne da se kvari. Neke radnje će koristiti hemijske dodatke kako bi meso ostalo crveno čak i kako mu se približava krajnji rok trajanja tako da je miris najbezbedniji način provere.
Dobro pogledajte meso koje kupujete
Pokvareno meso često dobija sluzavu teksturu zbog množanja bakterija na njegovoj površini.
Nedovoljno kuvano meso ume da bude jednako loše po organizam kao i pokvareno, tako da je uvek bolje dobro pripremiti meso koliko god voleli "krvav" biftek.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: nadlanu.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem