Ukoliko nemate jaja, postoji 6 savršenih zamena. Svakako, jaja su sastavni deo mnogih jela i volimo da ih jedemo i kada su pržena, kuvana, poširana ili u vidu kajgane, ali jaja takođe igraju ključnu ulogu u emulgovanju sosova, pomažu da se peciva dižu, povezuju sastojke ili deluju kao lepak za prezle. Ukusna su, korisna i bogata hranljivim materijama. Saznajte i kada i kako se prilikom kuvanja dodaju kisele namirnice.
Srećom, mnoga od svojstava zbog kojih koristimo jaja u kuvanju, poput glaziranja, zgušnjavanja i vezivanja, mogu biti pokrivena drugim sastojcima i tehnikama. Nikada neće biti univerzalne zamene, ali sa malo znanja i dalje možete da pečete kolače, pržite fritule i zgusnete soseve. Vegani to rade godinama, a kada shvatite kako se jaja ponašaju u receptima, lako je pronaći alternative.
6 savršenih zamena za jaja:
Za premazivanje
Viskoznost proteina iz jaja je ono što ga čini dobrim za premazivanje peciva, ali ovo možete da uradite pomoću mleka ili kajmaka. Premažite testo pre nego što ode u rernu. Dodajte prstohvat kurkume da dobijete zlatni finiš, ili prstohvat šećera za nešto slatko da postignete malu karamelizaciju.
Za pravljenje peciva
Ako pravite pecivo i recept zahteva žumance, jednostavno ga izostavite. Tu je zbog bogatstva, ali testo za pecivo će se dobro spojiti sa malo više hladne vode. Ako tražite nešto sa malo više ukusa, probajte pecivo sa krem sirom.
Za vezivanje
Za vezivanje sastojaka biće vam potrebno nešto što oblaže osnovne sastojke i nešto što ih drži zajedno – gusti jogurt ili pavlaka su dobar izbor, uz pomoć malo brašna. Brašno ne mora da bude obično brašno - gram brašna (napravljenog od leblebije) ili brašno od spelte će dodati ukus orašastih plodova, i pomoći da sve ostane zajedno dok se kuva.
Za zgušnjavanje
Kukuruzno brašno se može koristiti za zgušnjavanje sastojaka umesto žumanca. Krema i surutka se mogu napraviti od kukuruznog brašna, samo pazite da ih kuvate dovoljno dugo da se oslobodite sirovog, brašnastog ukusa. Nedostajaće im bogatstvo jaja, pa dodajte malo dodatnog putera ili pavlake da biste uravnotežili ukus.
Za kolače
Zamenite jaja u receptima za torte sosom od jabuka, zgnječenim zrelim bananama ili čia semenkama koje su namočene u vodi dok ne postanu želatinaste. Oni će povezati sastojke na isti način kao što bi jaje, ali neće pomoći pri dizanju, tako da će vam možda biti potrebno dodatno sredstvo za dizanje. Međutim, nemojte biti u iskušenju da dodate više od ¼ ili ½ kašičice praška za pecivo ili sode bikarbone, jer će vaš kolač imati ukus sapuna i mogu da se promene svojstva smese.
Za beze
Napravite beze bez jaja sa akvafabom. Akvafaba, glavna komponenta biljnog kuvanja, je skrobna tečnost koja se nalazi u konzervi leblebija. Kada se umuti, zadržava vazduh na sličan način kao belanca, iako nije baš tako stabilna. I uprkos onome što možda mislite, vaše beze neće imati ukus kao leblebija!
Pročitajte i 4 genijalna načina da iskoristite soc od kafe!
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem