AROMATIČAN DOMAĆI SIR, SAVRŠENO IDE UZ MEZE: Caka je u sastojku koji obično stavljamo u kolače

Ne morate više da kupujete sir, napravite ga sami od bosiljka i oraha.

Printscreen/YT/wie man kocht

Sve je manje dobrih i kvalitetnih proizvoda od mleka. Zbog toga ih ljudi sve manje kupuju ili se odlučuju da ih nabave od nekog seoskog domaćina. Međutim, ako želite, od sada možete i vi sami napraviti dobar domaći sir i biti sigurni u to šta jedete. Potrebna su vam 4 sastojka, a uz bosiljak dobićete pravu aromu. Pre svega biće vam potrebno dobro mleko i jogurt, tako da ćete na ovaj način sigurno bez mnogo muke napraviti najukusniji domaći sir. Dobra kajgana ili pljeskavice od povrća dobro će ići uz njega.

Sastojci:

  • 2 l mleka
  • 1 kašika soli
  • 500 ml kefira ili jogurta
  • bosiljak
  • 1 šaka prženih oraha

Priprema:

Stavite mleko u šerpu da se kuva i posolite ga. U jednoj posudi izmešajte jogurt sa iseckanim bosiljkom, pa ih dodajte u ključalo mleko i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 8 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da sir odstoji 10 minuta. Uzmite jednu činiju, u nju stavite cediljku i još jednu okruglu plastičnu, pa u nju ređajte sir, iscekane orase i tako redom. Stavite bokal sa vodom na sir i ostavite da se tako cedi oko pet sati. Izvadite ga iz plastične posude i biće spreman za konzumiranje.