Ne postoji domaćica koja nije mesila testo, bilo slatko ili slano. Sada vam predlažemo kako da ga napravite, a da ne isprljate ni ruke ni posuđe. Trik je u tome da sastojke stavite u kesu i rukama malo umesite. Lako je i brzo, a nema pranja posle ovakve pripreme. Ispod recepta za testo imate i naš predlog kako da napravite kolač od istog. Ako želite možete da stavite i šumsko voće ili neko voće po vašem izboru, da premažete džemom ili da napunite čokoladom.
Sastojci:
- 1 kašičica suvog kvasca
- 20 g istopljenog putera
- 1 jaje
- 25 g šećera
- 1 kašičica soli
- 100 ml mleka
- 250 g brašna
Priprema:
Sve sastojke sipajte u kesu za zamrzivač, pa rukom zatvorite, a drugom rukom kratko mesite preko kese da se sastojci povežu. Kada formirate testo, spustite kesu na sto i još malo rukama obradite preko nje. Ostavite da odmori sat vremena.
Evo i recepta koje možete da napravite sa slatkim testom:
Sastojci:
- 500 g kravljeg sira
- 2 jajeta
- 50 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 15 g bademovih listića
Priprema:
Pripremljeno testo stavite u puterom premazanu tepsiju i pokrijte da odmori još pola sata. Pomešajte sir, so, jaja, šećer (20 g), vanilu i dobro sjedinite. Napravite loptice i stavite u zamrzivač na sat vremena. Prstima napravite udubljenja u testu i tu stavite loptice od sira. Pospite šećerom (30 g) i bademovim listićima, pa pecite na 180°C oko 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa