Domaća zimnica teško može da se zamisli bez nekoliko tegli slatkog od omiljenog voća. Ukoliko vam je preostala neka tegla koja se u međuvremenu ušećerila, nemojte je baciti postoji rešenje da "spasite" stvar. Zbog čega uopšte dolazi do toga pojave kristalizacije?
Ponekad se i najiskusnijima u toku pripeme slatkog desi jedna greška, a to je da ga prekuvaju.
Prilikom kuvanja slatkog, po pravilu bi ga trebalo skloniti sa vatre dok je još tečno, jer će se, kada se ohladi, sigurno zgusnuti. Ako ga pustite da se zgusne do kraja na ringli, rizikujete da u teglama dobijete ušećereno slatko.
Kako da rešite problem?
Slatko može lako da se "popravi". Prvi korak je da ga ugrejete na pari ili u mikrotalasnoj i pustite da se šećer istopi. Zatim ga prebacite u šerpu, dodajte malo tople vode i stavite da proključa na tihoj vatri uz neprestano mešanje.
Kada se struktura ujednači i postane glatka, dodajte limunsku kiselinu. Dva grama limuntusa ide na jedan litar tečnosti, i toplo slatko se sipajte u suve tegle, koje se posle okreću da se vakumiraju.
Izvor: Stvar ukusa