KAKO DA PALAČINKE NE BUDU ŽILAVE: Caka je u načinu pripreme testa, a biće mekane i kad odstoje

Mnogi prave ovu grešku kada spremaju testo za palačinke, zbog čega one budu žilave.

Shutterstock

Palačinke su najčešće pravljena poslastica na ovim prostorima, koju obožavaju generacije. Bilo da ih mažete domaćim džemom, kremom, pa dodajete mleveni keks ili orahe, jedno je isto - brzo su gotove i smesu je vrlo jednostavno napraviti. Ipak, mnogima se dogodi da im palačinke ispadnu žilave, bez obriza na sav trud.

Recept za dobro testo je vrlo jednostavan: jaja, brašno, mleko ili voda, malo soli i spremno je za prženje. Naravno, mnoge domaćice će reći da je obavezna kisela voda ali, ruku na srce, palačinke mogu da ispadnu vrlo lepe i bez nje.

Jedna od tajni veštih kuvarica je i da dodaju malo praška za pecivo, ali ni to nije obavezno. Ista je situacija i sa uljem - neke stavljaju ulje u testo, druge samo u tiganj, pomalo, pred svaku palačinku.

Ali zašto nekad ispadnu žilave, kakve god da sastojke stavimo u testo?

Odgovor je jednostavan, a malo njih ga zna - zato što ste previše dugo mutili testo! Tako se najčešće prevare oni koji nemaju mnogo iskustva pa veruju da treba uložiti što veći trud i da će tako palačinke biti sve bolje.

A istina je, zapravo, da se dugim mućenjem razvija više glutena u testu i da zbog njega palačinke budu žilavije. Dakle, kada sledeći put budete pravili palačinke ispratite sledeće korake:

- Treba da ovlaš umutite viljuškom jaja sa malo soli, dodate mleko i onda brašno, pa izmešate samo toliko da ujednačite masu.

- Ostavite je da kratko odstoji, pa onda dodajte vodu po želji i neće biti grudvica pa ni potrebe za dugim mućenjem.

Uz ove savete kada ih ispržite, palačinke će biti meke "kao duša" i kada odstoje nekoliko sati.

Izvor: Stvar ukusa