1. Natopite parče hleba (samo sredinu) u vodu, odmah izvadite i rukom ocedite. U posudu stavite mleveno meso i sjedinite s oceđenim hlebom.


Sastojci:

400 g mlevenog mesa
kriška starog hleba (srednje debljine)
so, biber
2-3 čena belog luka
kašičica aleve paprike
1/2 veze seckanog peršuna
jaje
malo ulja (za prženje ćufti)

Sos:

2 kašike ulja
kašika brašna
1/2 l kuvanog paradajza
2,5 dl vode
kašičica soli
šećer

2. Očistite 2-3 čena belog luka (ako volite, može i više), sitno iseckajte i pomešajte s mesom i hlebom, pa dodajte ostale začine (so, biber, alevu papriku, peršun). Na kraju stavite jaje i izmešajte da se masa poveže.

3. Vlažnim rukama pravite ćuftice i pržite ih na kašiki ulja. Okrećite ih sa svih strana i pecite 5-10 minuta. Kad dobiju koricu, spremne su za kuvanje.

4. Dok se ćuftice prže, napravite hladnu zapršku od ulja, brašna, paradajza i vode. Količina zavisi od toga koliko gust sos želite, pa mere iz recepta možete i da promenite.

5. Stavite da se kuva, sve vreme mešajte, i kad provri, ubacite pripremljene ćufte, posolite i stavite šećer (najmanje na vrh noža a najviše kašičicu). Na laganoj vatri sve kuvajte oko sat i po vremena.

Napomena: Kad pravite ćufte, stavljate i sitno seckan crni luk, ali je ćuftama koje kuvate u paradajz-sosu mnogo bolji ukus bez crnog luka, a s malo više belog.