U toku je Božićni post, a približava se i Badnje veče, pa će riba biti zvezda svake trepze. Sve i da ne postite, nego samo volite da je jedete, potrebno je da znate kako se pravilno priprema. U Srbiji ne može uvek da se nađe sveža riba, pa je dosta ljudi prinuđeno da kupuje smrznutu, a ona je ipak malo komplikovanija za spremenje u odnosu na svežu. Često ljudi imaju nedoumicu da li da je prethodno odmrznu ili da je termički obrađuju smrznutu. Mišljenja su podeljena, pa s jedne strane postoje domaćice koje tvrde da smrznuti fileti ne moraju da se odmrzavaju, već samo da se ispohuju ili isprže. Ako je niste odmrzli nemojte da je pržite u dobro zagrejanom ulju, već u polu zagrejanom, jer joj treba više vremena, a ako je ulje vrelo izgoreće spolja, a unutra neće biti gotova. S druge strane mnogi profesionalni kuvari tvrde da ribu treba dobro odmrznuti pre bilo kakve termičke obrade da bi se ocedila suvišna voda i da se ona ravnomerno ispeče.

Fileti jesu najlakši za pripremu, ali opet postoje neke "cake" koje će vam pomoći da je uvek spremite savršeno.

Prvo obratite pažnju na kosti. Bez obzira što piše da ih nema, postoji mogućnost da sadrži sitne kosti. Zato dobro ispitajte filete i izvadite kosti ako ste ih našli. 

Druga stvar koja je vrlo bitna kod pripreme ribljih fileta jeste so. Nemojte da preterujete jer ona izvlači vodu i nakon termičke obrade može da se desi da fileti budu gnjecavi i suvi, a ne čvrsti i vlažni. Savetujemo da u marinadu dodate samo prstohvat soli i da ostatak začina dodate tik pred stavljanje ribe u tiganj ili rernu.

Ako želite da fileti imaju hrskavu i zlatnu koricu bitno je da ribu dobro osušite ubrusom pre pečenja ili prženja. Ako su fileti suviše vlažni, oni će se napariti i nećete dobiti savršenu koricu.

Riba se brzo priprema, ali je potrebno da ulje bude dobro zagrejano (ovo ne važi ako spremate smrznutu ribu). Ulje treba da krčka, ali ne i da se dimi pre nego što stavite filete unutra. Ako ulje nije dobro zagrejano riba će se zalepiti. 

Bitno je koju stranu prvo stavljate da se peče, jer jednoj strani treba duže vremena. Prvo se peče strana gde je koža, pa se tek onda okreće. A ako ne želite da jedete sa kožom, nju ogulite tek kada ispečete ribu. 

Nemojte da proveravate non stop i da je okrećete svako malo. Sačekajte da se donja strana ispeče, pa je tek onda okrenite.

Fileti se zaista brzo pripremaju, pa ih nemojte dugo peći, jer će oni postati tvrdi i bezukusni. Potrebno je oko 3-5 minuta po strani fileta, to naravno zavisi od ribe. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE