Pite su se pravile još u antičkoj Grčkoj, a kada su ih Rimaljni osvojili, recept za ovo pecivo se proširio po celom svetu. Svaka zemlja ima neki svoj recept za pitu, bilo da je ona slatka ili slana.
Njih možete da pravite i za svečane prilike, kada vam dođu gosti, ali isto tako i kada želite brzinsku večeru. Nekada su se za pripremu pita razvijale domaće kore, a danas možete da ih kupite i očas posla napravite omiljeno pecivo.
Pite uspevaju svima, pogotovo ako se prave od gotovih kora ili lisntatog testa, ali da li znate koja je temepratura idealna za pečenje?
Koju god pitu da spremate ono što je uvek isto je temperatura na kojoj se peče. Obavezno je da rerna bude zagrejana, a peče se na 180°C ako koristite ventilator ili na 200°C ako ne koristite ventilator. Obično se peče od 30 do 40 minuta i bilo bi poželjno da tokom pečenja nekoliko puta okrenete tepsiju kako bi se pita ravnomerno ispekla sa svih strana.
Pročitajte i ovo: Izlivena pita sa fetom i spanaćem
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus