Kakao krem se može koristiti za torte, tartove, kolače i kroasane, ali se može jesti i sam, namazan na keks. Iako danas postoje brži i lakši recepti za krem, ukus kakao krema je bolji i upravo onaj koji nas podseća na detinjstvo. Potrebni su vam vrlo jednostavni sastojci. Možda ćete želeti da napravite i ovaj domaći kakao krem.

Važan aspekt za dobar kakao krem je upravo izbor sastojaka. Koristite kvalitetan puter sa visokim procentom masti, jer igra važnu ulogu za teksturu krema. Potrebno je da koristite i kakao prah sa više od 55% kakao mase. Ovo je važno i za ukus, ali i za boju krema. 

Ovako se pravi kakao krem za torte i kolače:

Sastojci:

  • 3 jajeta srednje veličine
  • 150 g šećera
  • 30 g gorkog kakao praha
  • 250 g putera sa više od 80% masti
  • 1 kašičica arome ruma
  • Prstohvat soli

Recept za kakao krem

Stavite veliki lonac na vatru i sipajte vodu u njega. Odozgo stavite manju šerpu, tako da dno ne dodiruje vodu. Ubacite jaja, so i šećer i mešajte dok smesa ne postane homogena. Stavite šerpu sa mešavinom jaja u šerpu sa vodom, ugasite vatru. Nastavite da mešate mešavinu jaja metlicom ili lopaticom 7-8 minuta. Smesa će dobiti kremastu teksturu.

Nakon ključanja, isključite vatru i sklonite posudu sa kremom od jaja na rešetku za hlađenje. Na vrh dodajte prosejani kakao prah. Odmah ga ubacite u krem i dobro promešajte. Pustite da se malo stegne, pa dodajte aromu ruma. Dok se krem od jaja sa kakaom hladi, mikserom možete umutiti puter da bude kremast. Ubacite u ohlađeni krem, malo po malo i snažno mešajte mutilicom. Krem ohladite barem pola sata pre korišćenja.

Pročitajte kako se pravi torta čokoladni san sa espreso kafom i kakaom

BONUS VIDEO

Kroasani sa kremom od lešnika instagram/cookistwow

StvarUkusa/L.S.