Nova godina nije samo datum u kalendaru, ona je trenutak kada kuća oživljava, kada mirisi hrane i svetlost sveća stvaraju pravu magiju.
Srce te čarolije je novogodišnja trpeza: mesto okupljanja, razmene zdravica i stvaranja najtoplijih uspomena sa porodicom i prijateljima.
Za 2026. godinu, trendovi u dekoraciji stola kombinuju eleganciju, prirodnost i suptilni sjaj. Na sto će dominirati kombinacije zlatne sa smaragdnom bojom, prirodne teksture, svetlosni efekti od sveća i skrivenih lampica.
Cilj je da sto očara na prvi pogled - zaboravite na kliše rešenja i jednolične aranžmane.
Osnovna pravila postavljanja stola
Pre nego što se upustite u trendove, važno je savladati osnovne principe postavljanja stola - oni su poput male crne haljine: bezvremenski i univerzalni.
Tekstil je osnova: Sto prekriven belim ili nežno bež stolnjakom dobro se slaže sa akcentnim detaljima, dok bogate crvene ili tamnozelene nijanse odmah stvaraju prazničnu atmosferu. Za centralni deo, somot sa blagim sjajem ili šljokicama daje dubinu i teksturu bez preopterećenja prostora. Platnene salvete mogu se presaviti prstenom sa grančicama jelke.
Posuđe i pribor: Slojevito slaganje stvara sofisticiran izgled. Podmetač drži glavni tanjir, zatim slede tanjir za predjelo ili salatu. Mat keramika ili posuđe sa tankim metalnim porubom su u trendu. Pribor se postavlja prema bontonu: viljuške levo, noževi i kašike desno, a desertni pribor na vrhu.
Čaše: Poređajte ih dijagonalno: prvo za vodu, zatim za šampanjac i vino. Čaše sa zlatnim ili srebrnim detaljima hvataju svetlost i dodaju sjaj.
Visina: Kombinujte visoke svećnjake i niske vaze da biste dobili dinamiku i volumen na stolu.
Trendovi za 2026. godinu
1. Klasični glamur: zlatna i crvena
Bezvremenska kombinacija strasti i luksuza. Zlatni pribor i čaše sa obrubom, crveni akcenti u tekstilu i centralna kompozicija od sveća i božićnih ukrasa stvaraju vau efekat.
2. Eko-minimalizam: priroda u prvom planu
Borove grane, šišarke i bobice smreke ili bora dominiraju dekorom. Beli ili neutralni pribor i lanene salvete naglašavaju prirodnost. Dodajte mandarine, štapiće cimeta i sušene pomorandže za fotogeničnu trpezu.
3. Moderni šik: monohrom sa šljokicama
Za ljubitelje jednostavnosti - crna i srebrna ili bela i zlatna. Geometrijski pribor, visoki svećnjaci i minimalistički centralni deo sto čine elegantnim bez nepotrebnog detalja.
4. Smaragdni akcent: trend godine
Smaragd donosi osećaj svežine i nade. Uparite ga sa zlatom ili bež bojom. Zeleni detalji u salvetama, čašama i zimzelenim grančicama unose luksuzni duh zimske šume.
Detalji za vau efekat
Svetlost je ključ: Korišćenje sveća, LED lampica i svetlosnih nizova daje toplinu i naglašava boje i teksture.
Personalizacija: Karte sa imenima, male grančice ili simbolični pokloni za goste stvaraju intimnu atmosferu.
Prirodni materijali: Šišarke, sušene kriške citrusa, sezonsko cveće ili veštački aranžmani doprinose sofisticiranom izgledu.
Centralni dekor unapred: Napravite ga dan ili dva ranije da biste balansirali prostor. Ogledala ispod sveća mogu udvostručiti svetlost, a vertikalni elementi štede mesto na manjem stolu.
I zapamtite: manje je ponekad više - pretrpan sto gubi čaroliju. Uz malo planiranja, pažljivo odabrane detalje i svetlost koja stvara atmosferu, vaša novogodišnja trpeza 2026. godine biće zaista očaravajuća.
A ako vam treba inspiracija za glavno jelo za Novu godinu, pogledajte naš recept za sporo pečenu svinjetinu u pivu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.