Proizvodnja organske hrane predstavlja veliku šansu za Srbiju da prevaziđe krizu u privredi i svrsta se u red zemalja u kojima se proizvodi zdrava i kvalitetna hrana. Predsednik Fonda Organska Srbija Branko Čičić podsetio je da je organska proizvodnja u Srbiji počela 1990. godine, ali i ocenio da su do sada postignuti veliki rezultati, jer u Srbiji sada postoji više od 400 proizvođača.
Na otvaranju Sajma je bila i ambasadorka Indije Narinder Čauhan, jer se i ta zemlja predstavila sa svojim organskim proizvodima po sistemu ajur vede, kao i sa organskim đubrivima.
Organska hrana iz Srbije veoma lako nalazi put do inostranih kupaca, koji su posebno zainteresovani za lekovito bilje.
Izlagači kažu da je interesovanje za organsku hranu u porastu, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, pa se proizvođači trude da stalno povećavaju i obogaćuju svoju ponudu.
Na Sajmu su se predstavili i proizvođači aronije, od koje se prave i sokovi i džemovi, ali se od suvog ostatka ljuske, koja je najlekovitiji deo, pravi i čaj. Pažnju su privukli i predstavnici organskih farmi koji se bave uzgojem ovaca i organskih mlečnih krava.
Sajam organske hrane, na kome je izložena i oprema za organsku proizvodnju, biće otvoren do 14. septembra.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem