Kada se radi o receptima najslavnijeg svetskog kuvara Džejmija Olivera, brza priprema i interesantan ukus ne mogu da izostanu. Premda je zagovornik zdrave hrane, kod njega pravilo je jasno: ako poželite burger, pojedite ga, jer nam je dozvoljeno da uživamo u svakoj vrsti hrane ako su namirnice sveže i zdrave i ako ni u čemu ne preterujemo. Džejmi ima savršen recept za sočan burger, a priprema nije komplikovana.
Ipak, ukoliko ipak više volite da pojedete ukusan burger negde napolju imamo sjajne vesti za vas. Danas počinje drugi po redu Beogradski burger festival koji će se odžati na Kalemegdanu i trajeće sve do 5. juna. Moći ćete da uživate u sjajnoj klopi koju će za vas pripremati najbolji burger barovi iz Beograda i regiona.
Tokom trajanja Beogradskog burger festivala u organizaciji Monda i Beofesta, a uz podršku Grada Beograda, Beokoma i SAD ambasade, očekuje vas provod za sve generacije. Skupite ekipu i pravac Kališ, a detaljan program Beogradskog burger festivala pogledajte OVDE.
Da vam baš ništa ne zafali na Beogradskom burger festivalu pobrinuli su se Coca Cola, Birra Moretti, Naked, Frikom, Balkan Bet, MC Cain, Tvojih 5 minuta, Mars i Glovo.
Pored otvaranja Burger festivala, čuveni Džejmi danas slavi rođendan, pa u to ime napravite burger po njegovom dobro poznatom receptu.
Sastojci:
- 800 g junećeg mlevenog mesa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- alkoholno sirće
- 2 velika krastavca
- 4 zemičke sa susamom
- 100 g dimljene slanine
- 4 kašičice senfa
- 1 kašičica tabasko sosa
- nekoliko kriški sira
- 4 kašičice kečapa
- 1/4 glavice ajsberg salate
Za sos:
- 2 kašičice majoneza
- 1 kašičica kečapa
- 1 kašičica tabasko sosa
- 1 kašičica brendija
Priprema:
Podelite meso u 4 dela i vlažnim rukama oblikujte u kuglice, pa rastanjite tako da u prečniku imaju 12 cm. Idealno je da prelaze širinu lepinje za oko 2 cm. Stavite hamburgere na namašćen tanjir i rashladite u frižideru. Naseckajte tanko crveni luk, pa ga začinite sirćetom i solju. Naseckajte i kisele krastavčiće, iseckajte zelenu salatu i sve spojite u jednoj činiji, dodajući još začina po ukusu. Džejmi peče po dva hamburgera u isto vreme, i to u dva tiganja sa podlogom koja se ne lepi - jedan je na visokoj temperaturi - za hamburgere, a drugi na srednjoj temperaturi, za slaninu. Pre pečenja, posolite hamburgere i premažite ih uljem pa dva stavite u prvi tiganj i pecite ih, pritiskajući povremeno špatulom. U drugi tiganj stavite kriške slanine.
Posle jednog minuta, prevrnite hamburgere i premažite svaku stranu sa pola kašičice senfa i malo ljutog sosa. Još jedan minut kasnije, prevrnite na namazanu stranu i namažite i nju. Pecite još jedan minut, pa odozgo stavite hrskavu krišku slanine i krišku kačkavalja. Na dno tiganja kanite malo vode, a odozgo na trenutak poklopite dubokom posudom - za 30 sekundi kačkavalj će se otopiti. Za to vreme, rasečene lepinje prepecite u masnoći od slanine u drugom tiganju tako da budu zlatnožute. Ponovite ceo postupak sa druga dva hamburgera. Kad ređate burger, premažite donji deo lepinje sa četvrtinom pripremljenog sosa za hamburger, pa stavite hamburger sa slaninom i otopljenom kriškom sira, pa dodajte ostatak luk i krastavčiće. Na gornji deo lepinje namažite kašiku kečapa, pa pritisnite ovlaš odozgo.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem