Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete

8 najvećih neprijatelja ravnog stomaka

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Želite ravan stomak? Pogledajte koje namirnice treba izbegavati.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Preporučujemo da ovih 8 "neprijatelja“ držite na sigurnoj daljini ukoliko želite ravan stomak. I naravno, bez intenzivnog vežbanja, ovaj režim ishrane neće imati nimalo dejstva...

Zaslađivači

Poznata zamena za šećer je po hemijskom sastavu alkohol, ali je izvedena iz molekula šećera. U zaslađivače spadaju sorbitol, manitol i drugi, koje često možete da nađete u mnogim kolačima, posebno mafinima. Kako vaš digestivni trakt ne može da ih apsorbuje oni nisu vaš najbolji prijatelj i mogu da izazovu gasove, nadutost i dijareju.

Gazirana pića

Gazirana pića mogu napuniti vaš stomak vazduhom pa ćete se osećati naduveno. Umesto gaziranih pića, pijte vodu ili pića bez kalorije koja su bogata antioksidansima.

Sirova hrana

Određena sirova hrana može da bude prilično teška za varenje što može da dovede do nadimanja u stomaku. Tri kuvane šargarepe imaju jednaku dozu hranljivih sastojaka kao tri sirove, ali se daleko bolje i brže vare. Savet je da konzumirate kuvanu hranu ili male doze sirove hrane.

Ljuta hrana

Hrana začinjena biberom, čilijem, lukom, senfom, renom i karanfilom može da stimuliše oslobađanje kiselina u stomaku, što dovedi često do iritacije.

Preteran unos ugljenih hidrata

Belo brašno, banane i pasta koja je puna glikogena nisu najbolji prijatelji vašeg stomaka jer jedna gram glikogena taloži 3 grama vode! Pa ukoliko sutra ne trčite maraton nema potreba da toliko konzumirate ugljene hidrate. Umereno.

Žvake

Možda su dobre za dah, ali zar ne znate da žvake mogu da izazovu povraćanje? Kada žvaćete vi gutate vazduh, a taj vazduh se "guši“ u digestivnom traktu što može da dovede do povraćanja.

Pržena hrana

Obožavate pomfrit, a i krofne? E pa krajnje je vreme došlo da se pozdravite sa njima. Sva pržena hrana se teže vari i izaziva da se osećate tromo, naduto. 

Namirnice koje izazivaju gasove

Neke namirnice prosto izazivaju više gasova od drugih i iritiraju vaš digestivni trakt. Među njima su paprike, kupus, luk, brokoli, karfiol i citrusno voće.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti