Još u spisima sačuvanim iz 9. veka, kada nije bilo konvencionalne medicine, u odredbama koje potiču od Karla Velikog u kojima se seljanima nalaže uzgoj 72 važne biljke, završno poglavlje glasi: „Svaki seljak treba imati čuvarkuću na svojoj kući“.

Najpoznatija i najednostavnija upotreba ove biljke je sok koji se sipa u uvo prilikom uvobolje i potrebe za rastvaranjem ušne smole. Sok i sveži listovi stavljaju se i na rane, opekotine, ubode insekata, uboje, i druge probleme na koži.

Pogledajte i Čuvarkuća čuva kuću, ali i zdravlje

Ovde ćemo vas međutim upoznati sa jednom mnogo efikasnijom kombinacijom. Radi se o mešavini kompletnih listova čuvarkuće i prirodnog meda. Smesa je najviše korišćena i preporučena za delovanje na ciste u organizmu posebno ciste na ženskim organima i dojkama.

Potrebno je da napravite smesu koja se sastoji od:

– listova čuvarkuće 300 g

– pravog prirodnog meda (najbolje kestenov) 300 g

Ova dva sastojka se mešaju u jednakoj razmeri po 300 grama meda i čuvarkuće. Čuvarkuća se ubere, dobro opere i samelje u blenderu ili nekoj drugoj mašini. Dobijena kašasta smesa čuvarkuće pomeša se sa medom u staklenoj tegli i dobro se izmeša nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Smesa treba da odstoji 7 dana, s tim da je dobro da je povremeno opet izmešate. Teglu držite u frižideru. Nakon 7 dana stajanja počnite je konzumirati. Ovu mešavinu uzimajte svaki dan 3 puta po jednu supenu kašiku. Prva kašika se uzima ujutru čim se probudite, druga u toku dana između obroka i treća pred spavanje.

Nemojte preskakati ako baš ne morate konzumaciju ovog prirodnog leka. Smesa ima jako prijatan ukus. Proces lečenja traje od par nedelja do par meseci ali ciste uglavnom nestaju nakon tog perioda. U praksi se ova kombinacija meda i čuvarkuće pokazala efikasnom kod svih vrsta cisti u organizmu a posebno na ženskim organima i dojkama.

Osim primarnog i najviše korišćene namene mešavine za ciste ovu kombinaciju i recept možete napraviti i koristiti vrlo uspešno za još nekoliko zdravstvenih stanja.

Pre svega smesa je dobra za čišćenje i jačanje celokupnog organizma. Odlično deluje na ubrzanje metabolizma i popravlja probavu odnosno poboljšava frekvenciju stolice. U ruskim narodnim receptima ova kombinacija spominje se i kao lek za jačanje srca. Sok čuvarkuće deluje antiupalno te će, korisite li ovu smesu redovno, pozitivno delovati na upalne procese usne duplje, grla te posebno želudca i probavnog trakta.

Analizama je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima koji blagotvorno deluju na celokupni imuni sistem.

Sok a samim tim i ovaj recept se može korisiti i za lečenje: nervnog rastrojstva, epilepsije, nervoze kao i nemirnih snova i dečjih strahova.

Kombinaciju koju smo vam predložili možete konzumirati i bez ikakve posebne dijagnoze kao odlično preventivno sredstvo za vaš organizam i celokupno zdravlje. Na taj način preuzećete najbolje sastojke koje nam je priroda podarila u ova dva sastojka u sinergijskom delovanju.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kucnilekar.com