PLOD mušmule smatra se prirodnim lekom protiv prehlade, upale krajnika i disajnih tegoba. Priroda je udesila da ova slatka voćka sazreva upravo u vreme kada se povećava broj respiratornijh infekcija.
Mušmula ima snažna protivupalna dejstva, a osim za zdravlje disajnih puteva, koristi se i za bolji rad creva i uspešno eliminiše nadutost. Pektin, odnosno dijetalna vlakna iz mušmule mogu da snize nivo masnoća u krvi, kao i da zaustave dijareju.
Studije su dokazale efikasnost mušmule u ublažavanju progresije osteoporoze, kao i za očuvanje vida. Naime, mušmule smanjuju rizik od katarakte i degeneracije žute mrlje.
Mušmula ima diuretičko svojstvo i pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline, što smanjuje rizik od gihta i kamena u bubregu.
Dok ne sazri, od zelenih mušmula, priprema se čaj kojim se ispiraju usta u slučaju pojave otvorenih ranica (afti).
Semenke mušmule, takođe, su delotvorne. Sluz koja se oslobađa iz njih kada su natopljene vodom koristi se za pripremu obloga, koje su vrlo delotvorne u saniranju manjih povreda na koži.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: novosti
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus