Mušmule su prepune vitamina C i podižu imunitet te nas tako štite od sezonskih virusa. Ako ste se već prehladili, one će vam pomoći kod kašlja.

Trebalo bi da ih jedu i osobe koje imaju problema s konstipacijom tj. zatvorom jer je dokazano da uspešno regulišu i pokreću probavu. Jednako korisne biće i ako osećate bolove u stomaku.

Osim probave, regulišu novo lošeg i dobrog holesterola u krvi i čiste jetru i bubrege.

Kako biste u njihovim blagodetima uživali tokom cele godine, napravite liker od mušmula.

LIKER OD MUŠMULA

- 600 g zrelih mušmula

- 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice)

- 250 g šećera

Priprema:

Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću sterilizovanu teglu. Rakiju i šećer stavite u šerpu te na srednje jakoj temperaturi zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite teglu.

Stavite je na tamno, hladno i suvo mesto te je narednih sedam dana svakodnevno jednom protresite. Zatim liker ostavite da miruje minimalno tri nedelje, a nakon toga ga možete procediti i sipati u flaše.

SAVET:

Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svetle pa se onda ostave da dozrevaju na suvom i hladnijem mestu. Zrele mušmule pre svega ćete prepoznati po boji. Kada sazru, postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i koža im se "nabora".

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram

Izvor: Zadovoljna