U vremenu u kojem živimo, kada je sve brzo, instant i veštačko, okretanje prirodi i hrani može biti adekvatno rešenje.

Osim ako nisu u pitanju bolest ili genetika, moguće je usporiti opadanje kose i ojačati njene vlasi jednostavnom promenom režima ishrane. Pre nego što posegnete za nekim od preparata kojima su kozmetičko i farmaceutsko tržište preplavljeni, pročitajte koja hrana sprečava opadanje kose i čini je jačom i otpornijom.

1. Hrana bogata vitaminom B

Hrana bogata vitaminom B usporava opadanje kose i njeno starenje, odlaže pojavu sedih vlasi, pospešuje brži rast i utiče na sjajan i zdrav izgled kose. Kako biste postigli sve ove efekte, jedite: ribu, zeleno povrće, džigericu, mlečne proizvode, semenke suncokreta i orašaste plodove, pasulj, jaja, pečurke i žitarice.

2. Hrana bogata proteinima

Proteini su neophodan sastojak u ljudskoj ishrani i pomažu pri obnavljanju energije, kao i u lečenju prekomernog opadanja kose. Proteine ćete naći u jajima, pasulju, pivskom kvascu, mlećnim proizvodima – sadrže ključne sastojke, vitamine, kao i gvožđe – koji pomažu u održavanju kose zdrave i jake.

3. Hrana bogata Omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline su važan sastojak za naše sveukupno zdravlje, pa tako i za zdravlje kose. Odlični su borci protiv slabe i suve kose, prekomernog opadanja, peruti i slabe cirkulacije kože glave. Kako biste ove simptome smanjili i sprečili i imali zdravu i jaku kosu, jedite: lososa, sardine, haringe, skušu; zatim žitarice, orahe, soju.

4. Hrana bogata cinkom

Cink pomaže u balansiranju nivoa hormona u telu, kao i u izgradnji ćelija i pravilnom korišćenju proteina – sve što je neophodno za zdrav i pravilan rast kose. Kako biste obezbedili dovoljno cinka za brži, bolji i zdraviji rast kose, trebalo bi da jedete: školjke, škampe, crveno meso, spanać, brokoli, kajsije i orahe.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: organvlasti.com