Ova biljka kod nas je pozanta kao čičoka ili divlji krompir, dok je na engleskom govornom području zovu jerusalimska artičoka. Veoma je lekovita kada se koristi u ishrani, a upotrebu ima i u farmaceutskoj industriji.
Ovo neobično povrće ima veoma nisku kalorijsku vrednost. Na 100 grama, čičoka sadrži samo 73 kalorije, što je čini idealnom u borbi protiv viška kilograma. Takođe, odličan je izbor za osobe koje pate od poremećaja crevne flore, jer je bogata vlaknima koji pomažu rad crevne flore i regulišu varenje.
Izuzetno je bogata kalijumom, koji je važan za kontrolu krvnog pritiska, pravilan rad mišića i srca, regulaciju vode u organizmu i prenosa nervnih impulsa i fosfora, koji obezbeđuje čvrstinu zubima i kostima. Samo pola šolje sveže čičoke zadovoljiće 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom.
Za razliku od krompira na koji smo navikli, čičoka ne sadrži skrob. Njene krtole bogate su inulinom, koji ne dovodi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, pa je odlična namirnica za dijabetičare.
Osim toga, sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A i sjajan je izvor esencijalnih aminokiselina.
Čičoka može da koristiti kuvana, pečena i u svežem stanju, iako bi najbolje bilo da je koristite sirovu, tanko rendanu i začinjenu kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Možete da se koristiti i kao dodatak drugim jelima, kao što su kuvan ili pečen krompir.
Kako se priprema čičoka?
Iako je možete jesti i sirovu, čičoka može biti pravo osveženje na vašoj trpezi u vidu salate ili čorbe.
Čorba od čičoke
Sastojci:
4 čičoke
2 šargarepe
koren peršuna sa listom
150 g kuvanog krompira
kašika bezglutenskog brašna
3 kašike maslinovog ulja
so
Priprema:
Iseckajte šargarepu i peršun na kockice, propržite ih na maslinovom ulju, pa kad porumene dodajte brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu oljuštite čičoku, isecite na kockice i dodajte je ostalom povrću. Kada čičoka omekša, dodajte krompir isečen na kocke, promešajte i ukrasite seckanim lišćem peršuna.
Salata od čičoke
Sastojci:
0,5 kg jabuka
0,5 kg čičoke
sok od jedne pomorandže
maslinovo ulje
Priprema:
Oljuštite jabuke i čičoke, pa ih izrendajte. Prelijte sokom od pomorandže i kašikom maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte.
Izvor: kućni lekar
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom