Svuda oko nas možete da nađete sveže, mlade izdanke lekovitog bilja.
Kopriva
Lekoviti su svi njeni delovi – lišće, cvet, stabljika, koren i seme, te ne čudi što se vekovima koristi za mnoge boljke. Bogata je magnezijumom.
Odlično se pokazala kod bolova i grčeva u mišićima i opšte slabosti, posebno kod prolećnog umora i prehlade. Izvrstan je diuretik i pomaže kod otoka i bolesti disajnih organa. Uz to, kopriva jača cirkulaciju, ublažava reumatske tegobe, a dobra je i za probleme s bubrezima i mokraćnim kanalima i prostatom. Pošto je bogata gvožđem, u narodu se koristi za lečenje anemije.
Sirup od koprive
Sastojci:
200 g vrhova koprive
4 limuna
2 l vode
1 kg meda
Priprema:
Pomešajte vodu, dobro oprane vrhove koprive i limun sečen na kolutove, te ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga dodajte med i prokuvajte do vrenja. Ohladite, procedite, sipajte u tegle i ostavite na hladnom. Pre konzumiranja razblažite ga vodom.
Domaći sirup od koprive pospešuje rad bubrega, pomaže kod astme, alergija i anemije.
Maslačak
Bogat je brojnim vitaminima, te mineralima kalijumom, natrijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, pa snižava holesterol i čisti jetru.
Maslačak pojačava i apetit, pospešuje varenje hrane, olakšava probavne smetnje. Obiluje vitaminom C, pa je dobar za zarastanje rana, ožiljke čini manje vidljivim i umiruje akne. Pokazalo se i da pomaže kod ekcema, a naučnici su dokazali da ima neverovatnu sposobnost ispiranja toksina iz organizma. Takođe, značajan je i u lečenju različitih infekcija, a reguliše i metabolizam, čisti krv i dobar je za želudačne tegobe.
Svi delovi maslačka (list, cvet i koren) su jestivi, samo ga treba brati daleko od saobraćajnica. Od njega možete praviti čaj, sok, sirup ili pak med.
Med od maslačka
Sastojci:
300 cvetova maslačka
3 kg šećera
3 limuna
1 l vode
Priprema:
Kuvajte maslačak u provreloj vodi pola sata, te procedite. Dodajte šećer i limun samleven na mašini za meso, pa kuvajte 20 minuta od vrenja. Sipajte u vruće tegle i dobro zatvorite.
Ovaj med je odličan za bronhitis i čišćenje jetre i celog tela.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno