Najčešći uzrok uvećane štitne žlezde je nedostatak joda. Stručnjaci napominju da je optimalna dnevna potreba za jodom za odrasle 180–200 μg (mikrograma), za decu 100–140 μg. Međutim, ljudi u proseku uglavnom uzmu 30–70 μg.
Pošto organizam ne može sam da stvara jod, svakodnevni jelovnik mora sadržavati namirnice bogate jodom.
Bakalar. Svetlo i nemasno meso bakalara sadrži 120 μg joda u 100 g. Pošto ovaj korisni oligoelement isparava pri kuvanju, ribu treba pržiti ili peći na roštilju.
Raženi hleb. Ova vrsta hleba ne sadrži samo balastne materije, esencijalne masne kiseline, vitamin B i E, već i kalcijum. U 100 g raženog hleba nalazi se 8,5 μg joda.
Brokoli. Trudnicama je potrebna duplo veća količina joda nego obično, zato pored ribe treba redovno da jedu i brokoli. Ukusno povrće sadrži 15 μg joda u 100 g.
Ananas. Dovoljna količina joda je veoma bitna i za energiju. Zato treba češće jesti po krišku ananasa. Anans će vas zasititi, a 100 g voća sadrži i 10 μg joda.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus