Dok su neke namirnice daleko zdravije kada se termički obrade, na drugim namirnicama treba izbegavati samo određene delove. Pogledajte šta niako ne bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu.
Seme/koštice jabuka, manga, breskvi, krušaka i kajsija. Iako na prvi mah deluju ukusno, semenke ovog voća sadrže suspstancu amigdalin, koja može da se pretvori u cijanid. Na sreću, potrebno bi bilo da pojedete ogromnu količinu semenki da bi došlo do trovanja.
Zelen krompir. Kada krompir ostari može poprimiti određenu nijansu zelene boje. Previše izlaganje sunčevoj svetlosti može da izazove uvećano taloženje supstance solanin. Ukoliko se unese u organizam, prevelika količina ove materije može da izazove glavobolju, zamor, mučninu i stomačne probleme. Zato je najbolje krompir čuvati na hladnom, suvom mestu.
Svinjetina. Nije potrebno potpuno termički obraditi svinjsko meso, ali je dovoljno da je obradite bar dok ne bude pola pripremljena. Svinjetina može da prenese nekoliko opasnih parazita poput trihinele i pantljičare. Pored toga što je potencijalno rizična po zdravlje, sirova svinjetina nema ni baš dobar ukus.
Pasulj. Supstanca lektin u sirovom pasulju može da izazove mučninu, povraćanje i uznemiri stomak. Pre nego što pripremite pasulj, držite ga u vodi bar pet sati.
Rabarbara. Možda ste već čuli da ova biljka može biti toksična, ali u stvari treba samo izbegavati lišće. Ono sadrži izuzetno visok procenat oksalične kiseline, koja u velikoj koncentraciji može da izazove oštećenje bubrega, ili čak i smrt. Čak i mala količina vam može naškoditi, a pet ili više kilograma može izazvati fatalne posledice.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem