Dunju najčešće jedeno kao prerađenu u slatko, džem, sok, kompot, čaj, pa i rakiju. Ipak, neki vole da je jedu i kao neprerađen plod.
Ona sadrži cink, kalijum, natrijum i gvožđe. Loristi se kao lek za astmu, dijareku i kod upornog kašlja.
Dinja se preporučuje kod dijeta, zato što dugo održava sitost, a ima male kalorijske vrednosti. Stoga, treba biti zastupljena u ishrani kod onih koji žele da smršaju.
Seme dunje utiče za zarastanje ožiljaka, samim time i smanjenje postojećih bora i zaustavljanje nastajanja novih.
Semenke dunje, samlevene, preliti sa kašikom ključale vodom (1:2). Ostavite da odstoji, a zatim koristite kao masku.
Drugi recept se pravi tako što se kore dunje preliju sa jakom rakijom, komovicom. Tako držati dve bedelje, a zatim procediti. Tečnost koristiiti kao losion.
Odlično je sredstvo protiv bora.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem