Dunju najčešće jedeno kao prerađenu u slatko, džem, sok, kompot, čaj, pa i rakiju. Ipak, neki vole da je jedu i kao neprerađen plod.

Ona sadrži cink, kalijum, natrijum i gvožđe. Loristi se kao lek za astmu, dijareku i kod upornog kašlja.

Dinja se preporučuje kod dijeta, zato što dugo održava sitost, a ima male kalorijske vrednosti. Stoga, treba biti zastupljena u ishrani kod onih koji žele da smršaju.

Seme dunje utiče za zarastanje ožiljaka, samim time i smanjenje postojećih bora i zaustavljanje nastajanja novih.

Semenke dunje, samlevene, preliti sa kašikom ključale vodom (1:2). Ostavite da odstoji, a zatim koristite kao masku.

Drugi recept se pravi tako što se kore dunje preliju sa jakom rakijom, komovicom. Tako držati dve bedelje, a zatim procediti. Tečnost koristiiti kao losion.

Odlično je sredstvo protiv bora.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu