Od Starog Zaveta do drevnih Egipćana, cimet se cenio kao luksuzna namirnica i statusni simbol. Zbog svojih mnogobrojnih dobrobiti, koristi se u brojnim receptima i domaćim lekovima, a postoje i brojni načini upotrebe za koje možda nisi do sad znala.
Zasigurno svi imaju cimet negde u kuhinjskim elementima, ali mnogi ljudi ne znaju koje sve dobrobiti ovaj začin skriva, osim što kolačima i toplim napicima daje nezaboravan ukus koji podseća na Božić. Pored toga što je neodoljivo pikantno - sladak, cimet se koristi i u lečenju problema s probavom, infekcije bubrega, prehlade, gripa, hipertenzije, a čak je pokazao i pozitivan učinak kod lečenja raka.
Cejlonski vs. kasija cimet
Iako se oba oblika smatraju zdravim, potrebno je da znate da ih razlikujete pri korišćenju cimeta kao leka. Miris i ukus cimeta većinom dolazi od organskog jedinjenja - cinamaldehida, koje je zaslužno za brojne zdravstvene dobrobiti ovog začina, ali - treba paziti na doziranje. Previše ovog jedinjena može biti štetno, ali postoji puno mogućnosti korišćenja cimeta u kojima nema prevelike količine cinamaldehida. Cejlonski se cimet smatra 'pravim cimetom' jer dolazi s unutrašnje strane kore drveta Cinnamomum verum, koje raste u Šri Lanki i nekim delovima Indije.
Ukus mu je blaži od kasija cimeta, zbog manje količine cinamaldehida u sastavu, što ga čini sigurnijim za korišćenje. Kasija cimet se većinom pronalazi na policama trgovina i jeftiniji je od pravog cimeta, ali 90% njegovih ulja dolazi od cinamaldehida, što ga čini korisnim u pripravi kolača, ali ne i u pripremi prirodnih lekova. Za razliku od cejlonskog, nastaje u drvetu Cinnamomum cassia, koje raste na području Kine. Zato za sledeće primene cimeta preporučujemo 'pravi', tj. cejlonski cimet.
Za dobro jutro
Dodaj prstohvat cimeta jutarnjem čaju ili kafi za energičan (i sladak) početak dana. Ako meljete kafu u mlinu, samelji ga skupa sa zrnima pre kuvanja.
Za prehladu i grip
Za prirodni lek protiv zimskih bolesti dodaj pola kašičice cimeta u šoljicu čaja s medom i limunom ili u sirup od zove.
U tinkturi
Domaćoj tinkturi (koncentrisanom ekstraktu biljke) dodaj cimet kako bi pojačala apsorpciju bilja i poboljšala ukus.
U ribljem ulju
Iznenađujuće, cimet poboljšava ukus ribljeg ulja, što je pogotovo korisno ako se daje deci.
Kao pomoć probavi
Umutiti pola kašičice cimeta u vodi, čaju ili uzmite u obliku kapsule nakon težih obroka.
U oralnoj higijeni
Koristite ga u pripremi prirodne paste za zube.
U kiselkasto-ljutim jelima
Osim u desertima, možete ga dodati i kariju ili piletini.
Za gubitak kilograma
Konzumiranje cimeta pomaže da umanjite želju za slatkim uveče i ubrzava metabolizam.
Za zdravlje vagine
Za spoljašnje vaginalne infekcije dodajte cimet u čaj, tinkturu ili puder, pa primenite na bolesno područje kako bi ubrzali lečenje.
Za smirenje kože
Pomešajte cimet s medom i tako lečite ubode insekata.
U prirodnoj šminki
Ako sami pravite prirodni puder, možete koristiti cimet da biste ga tonirali.
Trudnice bi trebale paziti na unos cimeta, jer bi sam prah ili ulje moglo izazvati trudove.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem