Žalfija je jedna od najcenjenijih biljaka koje se koriste za ublažavanje i lečenje groznice i prehlade, upale grla, glavobolje i probavnih smetnji.
Ispiranje usne šupljine kaduljom smanjuje rizik od bolesti desni.
Koristili su je za stimulisanje koncentracije i pamćenja, a smatra se da doprinosi i dugovečnosti. Do otkrića antibiotika, čaj od kadulje koristio se kod upala grla, ždrela, promuklosti, groznice, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja i gljivičnih infekcija.
U medicinskom smislu, kadulja je antibiotik širokog spektra. Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod navala vrućina u menopauzi, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, pročišćavanje jetre i kod reumatizma.
Možete je koristiti i kao začin. Odlično se slaže s crvenim mesom, a možete je kombinovati i s piletinom.
Dokazano je da pijenje ovog napitka pomaže ženama koje pate od neugodnih simptoma koje donosi menopauza, a oni se uglavnom ogledaju pojavom iznenadnih valova vrućine i znojenja – nepredvidivi valunzi. Ako se redovno pije svaki dan po jedna šoljica, čaj od kadulje protiv znojenja daje uspešne rezultate u trajanju od osam nedelja.
Za ispiranje grla
Skuvajte dva dl vode i prelijte preko pune kašike kadulje i ostavite da stoji od pet do šest minuta. Po želji, možete dodati kašiku meda. U malim gutljajima isperite usta i grlo pa ispljunite. Postupak je potrebno ponavljati dok ne potrošite pripremljenu dozu.
Ulje od kadulje
Natopite punu šaku suvih cvetova u litar kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mesec dana. Procedite i koristite za masažu kod tegoba s probavom i kod reume. Može se koristiti i za inhalaciju, smirenje, poboljšanje pamćenja i koncentracije te kod gripa i prehlade.
Sirup
Sastojci:
200 g šećera
200 ml vode
jedna kašika semenki lana
jedna kašika kadulje
jedna kašika belog sleza
jedan limun
Priprema:
Limun dobro isperite, a potom ga iseckajte na kockice zajedno s korom. Vodu ulijte u lončić i dodajte sastojke. Kuvajte pola sata na tihoj vatri pa procedite. Možete dodati i nekoliko kašika meda. Ulijte u teglu, čvrsto zatvorite i ostavite u frižideru da se ohladi i zgusne. Preporučuje se da uzimate svaki dan, kašiku ujutru i uveče.
Čaj za svaki dan
U lonac ključale vode stavite tri velika listića suve kadulje na svaka tri dcl vode, tako kuvajte minut-dva pa poklopite i pustite da odstoji pet minuta. Uklonite listiće i čaj je spreman za piće. Po želji možete dodati kašiku meda.
Ovako pripremljen čaj možete piti svakodnevno, ali najviše dve šoljice dnevno.
NAPOMENA
Čaj od kadulje nije preporučljiv trudnicama i dojiljama, kao ni deci.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno