Ukusni braonkasti plodovi mušmule imaju snažno protivupalno dejstvo na kompletan organizam.

Mušmula se već vekovima koristi za probavne tegobe, jer uspešno suzbija crevne i želudačne infekcije i sprečava nadutost. Ona je i snažan prirodni laksativ, a zbog svog antivirusnog i antibakterijskog delovanja pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.

Pektin ili voćni žele koji sadrži ovo voće pomaže i u snižavanju holesterola.

Mušmule obiluju gvožđem, koje je ključan deo proteina hemoglobina koji daje krvi tamnocrvenu boju i prenosi kiseonik do ćelija. To praktično znači da mušmula može da spreči i izleči anemiju nastalu usled nedostatka ovog minerala.

Čak i zeleni plodovi mušmule mogu da budu lekoviti, jer se od njih priprema čaj koji uspešno leči dijareju. Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo - pomaže pri lečenju otvorenih ranica (afti) u ustima.

Protiv afti

Čaj se priprema od supene kašike usitnjenih zelenih mušmula i dva decilitra vode. Isitnjeni plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim se procede. Tokom dana piju se dve šolje, a usna duplja se ispira nekoliko puta dnevno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: novosti