Lan je biljka koja datira iz drevnog Egipta i Kine. Lekovito dejstvo biljke poznato je već 6.000 godina, a bolesti u kojima se koristi preventinno ili kao sam lek veliki je broj.

Naneno seme najbolje efekte postiže u mlevenom obliku jer se brže apsorbuje. Delotvorno je kod pospešivanja probavnog trakta i utiče na ubrzavanje metabolizma.

Odličan je lek kod ostipacije i svakodnevnim konzumiranjem reguliše stolicu. Samim tim, koristi se kod dijeta u svrhu mršavljenja.

Semenkke lana takođe provoljno deluju na reproduktivni proces time što održavaju balans hormona i regulišu menstrualni ciklus.

Semenke su bogate vitaminima E i B kompleksa, mineralima, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i selenom.

Samlevene semenke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi kako ne bi oksidiralo i izgubilo svoja lekovita svojstva.

Možete koristiti u kombinaciji sa jogurtom, dodavati hrani, supama i čorbama, pripremajte kao čaj, a kada koristite semenke lana konzumirajte dosta tečnosti.

Seme lana možete koristiti i u kozmetičke svrhe.

Pripremite masku od lana i meda, nanesite na lice i nakon 20 minuta isperite toplom vodom. Rezultati će biti vrhunski nakon nekoliko primena.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs