Kefir je namirnica specifičnog ukusa. Takođe je i namirnica koju su mnogi zavoleli, možda ne u početku zbog ukusa, ali svakako zbog delotvornih sastojaka i dobrobiti koje pruža našem telu.
Kefir je fermentisani proizvod, a čine ga enzimi i mikroorganizmi. Upravo oni utiču i na dobro zdravlje organzma.
"Kefir je osvežavajući dijetetsko probiotički napitak iz fermentisanog mleka koji sadrži ugljene kiseline i etil alkohol. Pored proteina, sadrzi i vitamine A, B1, B2, B6, B12, vitamin D, niacin, vitamin E, folnu i nikotinsku kiselinu. Od minerala sadrži kalcijum i magnezijum..." - objašnjava nutricionista Branka Mirković.
Brojnim studijama je utvrđeno da kefir povoljno deluje na gotovo ceo organizam, a preporučuje se i deci. Evo koje sve benefite kefir ima po zdravlje:
Reguliše holesterol
Ispitanici koji su pili redovno kefir zabeležili su, nakon 8 nedelja, smanjen nivo holesterola.
Nutriinositi objašnjavaju da u ovom slučaju, probiotici koji se nalaze u kefiru igraju značajnu ulogu. Oni regulišu količinu holesterola koja se apsorbuje iz hrane i tako regulišu njegov ukupan nivo u organizmu.
Stabilizuje nivo šećera u krvi
2015. godine sprovedena je studija u kojoj su učestvovali ispitanici koji boluju od dijabetesa. Nakon perioda od 2 meseca ustanovljeno je da su oni koji su svako jutro započinjali čašom kefira imali niže vrednosti šećera u krvi.
Povoljno deluje na rad bubrega, jetre, srca i nervnog sistema
Kefir je bogat vitaminima B1, B12 i vitaminom K. Izvrstan je izvor biotina, vitamina B koji pomaže telu da apsorbuje ostale vitamine B grupe, kao što su folna kiselina, pantotenska kiselina i B12.
Značaj unosa dovoljne količine vitamina B je višestruk. On reguliše rad bubrega, jetre, srca i nervnog sistema. Takoše, pomaže u olakšavanju kožnih problema i održavanju mladolikog ozgleda.
Reguliše rad digestivnog trakta
U crevima se nalaze dobre i loše bakterije, a održavanje ravnoteže među njima je vrlo važno. Kefir sadrži dobre probiotske kulture koje regulišu rad creva, pomažu im da bolje vare hranu, ali sprečavaju nadimanje i dijareju.
Nutricionisti savetuju da se i nakon konzumianja antibiotika, pojača unos kefira, kako bi rad creva ostao dobar.
Dobar za imunitet
Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i podstiče brži oporavak organizma nakon bolesti i virusa.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem