Prolećno crveno voće, pored toga što je ukusno, veoma je korisno i za naše zdravlje. Pogledajte šta sve sadrže ovi plodovi i koje koristi imamo od njih. Jagode

Jagode su bogate vitaminima, a imaju i prilično gvožđa, što ih čini korisnim kod tretmana umora i anemije. S obzirom da sa-drže obilje vitamina C, samo osam plodova je dovoljno da za-dovolji dnevnu potrebu mališana za tim vitaminom. Pored toga, obiluju kalijumom i rastvorljivim pektinskim vlaknima, koja eliminišu holesterol. Najbolje je da se u dečju ishranu uključe sa navršenih godinu dana, kako bi se izbegla moguća alergijska reakcija. Treba ih uvoditi postepeno, u malim ko-ličinama i pratiti eventualno pojavljivanje simptoma alergije (crvenilo i otoci).


Trešnje

Trešnje su bogate bioflavonoidima, koji imaju značajna antioksidantna svojstva. Sadrže izvesne količine kalijuma i vitamina C. Trešnje su najpopularnije i „najveselije“ prolećno voće. Niskokalorične, a bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom,vitaminom C i drugim brojnim antioksidansima, korišćene su u medicinske svrhe još od 15. veka. Naročito su bogate antocijaninom (važnim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, zaštiti nervnih ćelija), melatoninom (ključnim za prevenciju poremećaja sna, ali i za optimalno funkcionisanje mozga), fenolima i kvarcetinom.


Maline

Maline su ukusna i zdrava hrana, ali ih bebi treba ponuditi tek posle prvog rođendana. Sadrže velike količine antioksidanasa i veću količinu vlakana od većine voća. Sem što su bogate manganom, kalcijumom i vitaminima B grupe, količina vitamina C u jednoj šolji malina pokriva polovinu dnevne preporučene doze. Maline regulišu nivo šećera u krvi i smanjuju nivo holesterola, a supstanca poznata kao elagična kiselina prevenira maligne bolesti. Ipak, zbog velikog alergijskog potencijala, trebalo bi sačekati da beba napuni godinu dana pre nego što se maline uvedu u njenu ishranu.


Višnje

Višnja se od trešnje razlikuje u postotku šećera, a nakiseli ukus duguje organskim kiselinama, uglavnom jabučnoj i limunskoj. U ishranu odojčadi trešnje i višnje se uvode u uzrastu od oko osam meseci.