Opšte je poznato da bakterije u digestivnom traktu i te kako utiču na naše zdravlje. Stoga je važno održavati balans mikroflore u želucu i crevima.

Pored jogurta, postoji još mnogo prirodnih probiotika koji pomažu zdravlju našeg digestivnog trakta. U nastavku saznajte koje su to namirnice najbolji probiotici.

Prirodni probiotici

Hladan krompir

Ohlađeni, skuvani krompir povećava osetljivost na insulin, pomaže u uklanjanju rizika od dijabetesa, pa čak i kod mršavljenja. Uz sve to, sastojci iz krompira održavaju naš želudac zdravim.

Zelene banane

Nezrele banane bogate su probioticima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Ova kombinacija održava zdravlje želuca i creva, a jača i kosti i srce. Stoga, ukoliko ne možete da sačekate da banana potpuno sazri, navalite na one zelene, jer ćete poboljšati svoje zdravlje.

Crna čokolada

Pored brojnih benefita crne čokolade, poput poboljšavanja koncentracije i raspoloženja, ova poslastica utiče i na rast zdravih bakterija u crevima. Tako da možete slobodno uživati u čokoladi, ukoliko ste čokoholičar, ali umereno. Jedno, do dva rebra crne čokolade dnevno sasvim je dovoljno.

Beli luk

Uz to što je prirodni antibiotik, beli luk je prepun probiotika, te je odličan i za zdravlje creva i želuca.

Kefir

Ovo piće prepuno je zdravih bakterija koje uklanjaju brojne gastro probleme, a pomaže i kod alergija.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: edukacija.rs