Zeleno povrće i voće telu pruža niz nutritivnih jedinjenja neophodnih za njegovo pravilno funkcionisanje i prevenciju niza bolesti i poremećaja. Svakodnevno bi trebalo jesti veliku količinu svežeg i kuvanog povrća, i nešto manju količinu svežeg voća.

Da bi rezultati bili još bolji, odaberite namirnice s najboljim nutritivnim svojstvima.

Jabuke

Ne dolaze samo u zelenoj boji, ali su svejedno savršene za poboljšanje zdravlja. Ne sadrže masti, holesterol i so, a sadrže niz nutritivno vrednih supstanci. Odličan su izvor vlakana i pomažu u prevenciji gojaznosti. Jabuke smanjuju novo slobodnih radikala u telu, a istraživanja su pokazala da štite zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

Avokado

Bez obzira na to što sadrži visok udeo masti, te masti su zdrave. Avokado je jako hranjiv i odličan je izvor vitamina K i folne kiseline. Jako je dobar izvor vitamina B6 i C. Podstiče rad probavnog trakta, reguliše nivo šećera u krvi, poboljšava zdravlje očiju i smanjuje rizik od nastanka gojaznosti.

Prokelj

Jako su dobar izvor vitamina K, folne kiseline i gvožđa. Jedna šoljica prokelja sadrži 130% preporučene dnevne vrednosti vitamina C. Jako su dobar izvor vlakana, mangana, kalijuma, kolina i vitamina B kompleksa. Istraživanja su pokazala da prokelj smanjuju rizik od nastanka ćelija raka i pomažu u prevenciji njihovog širenja.

Kelj

Kelj je odličan izvor antioksidanata. Zapravo, tek nekoliko namirnica sadrži više antioksidanata od kelja (rukola, listovi cvekle, kupus, batat i sirovi beli luk). Kelj smanjuje nivo slobodnih radikala u telu i sudeluje u prevenciji bolesti kao što su reumatoidni artritis, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Uz to što ima odlična antioksidacijska svojstva, kelj se pokazao odličnim u prevenciji širenja ćelija raka, a takođe može poboljšati zdravlje urinarnog trakta.

Pistaći

Odličan su izvor nutritivnih vrednosti. Naročito su dobar izvor vlakana i proteina, a jedna porcija pistaća sadrži jednaku količinu kalijuma kao i banana. Pistaći smanjuju nivo lošeg holesterola, povećavaju nivo dobrog holesterola, a takođe imaju odlična antioksidacijska svojstva. Istraživanja su pokazala da pistaći mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2. Odličan su izvor vitamina E koji štiti zdravlje kose i kože, a karotenoidi iz pistaća mogu smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju.

Spanać

Spanać je definitivno jedna od najzdravijih namirnica. Sadrži više nutritivnih jedinjenja nego kalorija i treba ga uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Najznačajnije prednosti su:

  • odličan je izvor vitamina A, K, D i E
  • odličan je izvor omega 3 masnih kiselina
  • ima moćno antikancerogeno i protivupalno svojstvo
  • štiti zdravlje očiju
  • reguliše pH vrednost u telu
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: centarzdravlja.hr