Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sprečiti klijanje krompira

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Kupite krompir, a on brzo pusti klice, pa takav i nije najbolji za upotrebu. Ipak, proces klijanja krompira možete usporiti i sprečiti.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Klijanjem krompirov skrob se pretvara u šećer i tako se ovo povrće priprema za novi razvoj. U zimskim danima i u rano proleće krompir “poželi da raste”, pa klice brzo “iskaču”. Sitnim greškama, kojih možda nismo ni svesni doprinosimo ubrzavanju tog procesa i krompir brže propada.

Uslovi

Najbolje je da ga čuvate na tamnom, suvom i hladnijem mestu (ali pazite da ne bude ni prehladno, da krompir ne smrzne). Nikada ga ne perite pre odlaganja, već možete samo ukloniti rukama zemlju i prljavštinu. Držite ih dalje od izvora sunca. Ako vam je krompir omekanio ipak ga možete upotrebiti – samo ga ubacite u hladnu vodu na 2 sata da očvrsne i imaće i bolji ukus. A ako kuvate stariji krompir dodajte u vodu u kojoj se kuva malo šećera. Zelene delove sa krompira uvek odstranite.

Bilje

I suvo bilje vam može pomoći da usporite proces klijanja. U komad muslina stavite malo suve lavande, žalfije i ruzmarina, pa skupite krajeve krpice i zavežite dobro. Ovu “vrećicu” stavite u vreću sa krompirom (najbolje da ga držite u papirnoj). Istraživanja su pokazala da ulja iz ovih biljaka sprečavaju truljenje i propadanje, pa i klijanje krompira.

Priča o jabukama

Najzanimljiviji trik da usporite klijanje krompira je onaj sa jabukom. Ako ubacite 1 jabuku u vreću sa krompirom sprečićete klijanje. Jedni tvrde da je ovo ispravno, a drugi da je pogrešno. U neku ruku svi su u pravu. Evo o čemu se radi.

Naučnici su srećom se pozabavili ovim pitanjem da konačno reše dilemu. Da vam odmah kažemo da trik sa jabukom deluje, ali može i izazvati kontraefekat ako ga ne sprovedete kako treba.

Gas etilen, koji otpuštaju jabuke dok još ubrane sazrevaju može da uspori klijanje krompira. (Ovo je jedini biljni hormon u gasovitom stanju i biljke ga otpuštaju tokom sazrevanja, a mnoge i nakon berbe). Kruške, jabuke, šljive, breskve, kivi i tropsko voće se ponekad beru zeleni ili polu-zeleni (lakše ih je tako transportovati), a sazrevaju otpuštajući ovaj gas. To je prirodan proces.

Po ovom se čini da bi etilen uticao na to da krompir brže propada ako je u društvu s ovim voćem. Ipak, dokazano je da etilen može usporiti klijanje krompira, ali samo ako je prisutan u niskim koncentracijama.

Jedan kilogram jabuka otpušta oko 1,7 ml etilena u 24 časa. To bi bilo previše za krompir. Ako jabuke držite uz drugo povrće ono će se brže kvariti i propadati. Ali, ako držite krompir u otvorenoj vreći ili posudi u koju ste stavili 1 ili dve jabuke (u zavisnosti od količine krompira) gas će se otpuštati u količinama dovoljnim da spreči klijanje, jer će moći da izlazi iz kutije ili vrećice.

Izvor: LifePress magazin

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti