Zbog svih navedenih sastojaka, šipak je izuzetno zdrav za organizam i trebalo bi ga konzumirati. Obično to radimo tako što od šipka pravimo čaj. 

Međutim šipak možemo iskoristiti i za pravljenje sirupa.

Sve što vam je potrebno  je jedan kilogram šipka i jedan kilogram smeđeg šećera.

Pogledajte recept za Pekmez od šipuraka

Šipak očistite od peteljki i vrhova pa u tegle poređajte red šipka, red smeđeg šećera do vrha. Ostavite preko noći, ujutro sve izmešajte, i ostavite još pola dana. Nakon toga u blenderu sameljete i procedite.

Sirup čuvajte u sterilizovanim bocama. 

Sirup konzumirajte razblažen s vodom, a možete koju kap dodati i u kolače. 

Kao preliv za palačinke je tekođe izvrstan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Ljepota.ba