Zbog svih navedenih sastojaka, šipak je izuzetno zdrav za organizam i trebalo bi ga konzumirati. Obično to radimo tako što od šipka pravimo čaj.
Međutim šipak možemo iskoristiti i za pravljenje sirupa.
Sve što vam je potrebno je jedan kilogram šipka i jedan kilogram smeđeg šećera.
Pogledajte recept za Pekmez od šipuraka
Šipak očistite od peteljki i vrhova pa u tegle poređajte red šipka, red smeđeg šećera do vrha. Ostavite preko noći, ujutro sve izmešajte, i ostavite još pola dana. Nakon toga u blenderu sameljete i procedite.
Sirup čuvajte u sterilizovanim bocama.
Sirup konzumirajte razblažen s vodom, a možete koju kap dodati i u kolače.
Kao preliv za palačinke je tekođe izvrstan.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus