Najzastupljeniji i najrašireniji su tipovi brašna od pšenice, a u poslednje vreme dostupni su i oni od pirinča, heljde i prosa čija zrna ne sadrže gluten, pa se preporučuju osobama koje ne podnose ovu materiju u ishrani.

Saznajte koje sve vrste brašna postoje na tržištu i za šta ih je najbolje koristiti.

1. Brašno (ne)celovitih žitarica 

Zrno žitarice sastoji se od opne, središnjeg dela (endosperma) i klice. Belo ili rafinirano brašno se proizvodi mlevenjem središnjeg dela zrna koje se uglavnom sastoji od skroba i proteina, dok brašno celovitih žitarica uključuje i opnu koja sadrži najviše hranjivih materija, vitamina, minerala i prehrambenih vlakana potrebnih za pravilan rad organizma. 

2. T za TIP brašna 

Na tržištu se nalaze bela pšenična brašna Tip 400, Tip 550, Tip 700 i Tip 850, kao i crno ili integralno brašno Tip 1100 i T 1600. Tip brašna odnosi se na količinu pepela u brašnu – što je brojka viša i pepela ima više, a brašno je tamnije, kvalitetnije i zdravije. 

Pogledajte i Brašno u službi lepote i kao pomoć u održavanju kuće

3. Glatko i oštro brašno 

U svakodnevnom životu najčešće koristimo glatko i oštro brašno odnosno pšenično brašno T400 i T550. Oštro brašno ima nešto jaču granulaciju i žućkastiju boju, a glatko je "glatkije" i belje.

Odlično za: 

Oštro brašno izvrsno je za pripremu ćufti, uštipaka, njoka i palačinki. 

Glatko brašno koristi se za pripremu hleba, peciva i domaćih testenina. 

U pripremi kolača i torti koristi se oba tipa brašna koji imaju veoma jaka pekarska svojstva. Ako u receptu nije navedeno koji tip brašna treba koristiti najbolje je posegnuti za kombinacijom pola-pola.

Pogledajte i Sve blagodeti kukuruznog brašna

4. Polu-belo brašno i crno brašno 

Na tržištu se mogu naći i polu-belo pšenično brašno (T700 I T850) koje se koristi za izradu hleba i poslastica, a koje krasi nešto više hranjivih materija jer se proizvodi delimično i od opne zrna. Najzdravije, ali i najređe brašno na tržištu je ono T1100 i T1600. Reč je o crnom ili integralnom brašnu koje se može upotrebljavati poput belog.

Odlično za:

Polubelo i integralno brašno je idealno za pripremu zdravog hleba s većim postotkom prehrahrambenih vlakana, vitamina i minerala. Hleb od crnog brašna, ima nešto vlažniju sredinu i lakše održava svežinu od pekarskih proizvoda napravljenih od belog brašna. 

5. Namenska pšenična brašna 

Brašna za dizana testa, za tanka testa ili pak za kolače su namenski mlinarski proizvodi koji su u procesu proizvodnje tehnološki dorađeni kako bi nam olakšali pripremu ovih jela. Iako se dizana testa mogu uspešno spremiti od klasičnog belog brašna, namensko garantuje pouzdaniji uspeh uz manje pekarske veštine.

Odlična za: 

Namenska brašna se mogu koristiti na razne načine, ali su najdelotvornija ako se upotrebljavaju za njihovu osnovnu namenu označenu na proizvodu. 

Pogledajte i 6 recepata za poslastice bez brašna

6. Ražano brašno 

Proteini raži imaju značajniju prehrambenu vrednost i bolji aminokiselinski sastav od pšenice, pa brašna od ove vrste žitarica imaju puniji ukus. Na tržištu se mogu naći brašna tip 750, 950 i 1250 pri čemu važi isto pravilo kao i s pšeničnim, što je tip viši, to je i brašno kvalitetnije, ali i s većim udelom kalcijuma i gvožđa.

Odlično za: 

Ražano brašno je odlična alternativa belom brašnu za pripremu hleba i drugih pekarskih proizvoda. 

7. Brašna bez glutena 

Oboleli od celijaklije i druge osobe koje ne podnose gluten biraju pekarske proizvode bez ovog elementa, kao što su hlebovi i peciva od pirinčanog, heljdinog, prosenog i kukuruznog brašna. Iako je s takvim brašnima teže raditi dizana testa, uz dodatak guar gume ili petktina i to je moguće.

Odlično za: 

Kukuruzno brašno se na selu koristi i za pripremu tradicionalnih kolača poput proje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna