Na ovih 10 načina pomorandže pomažu našem organizmu u borbi protiv bolesti i štetnih uticaja iz okoline:
1. Pomarandže su prava riznica vitamina i minerala koji su svakodnevno neophodni za pravilan rad našeg organizma.
2. Štiti naš kardiovaskularni sistem i pomaže izbacivanju nataloženih masnih naslaga u njemu.
3. Pomorandže pomažu i zdravlju naših usta tako što jača naše zube, ali i kosti. Od minerala ima kalcijum koji se lako apsorbuje, ali i magnezijum, kalijum i fosfor.
4. Poznato je da je pomorandža dobra i za regulisanje krvnog pritiska. Istraživač profesor dr Ketrin Begharst naglasila je da pomorandže imaju najveći procenat antioksidanasa od sveg voća.
5. Njihovo svakodnevno konzumiranje pomaže pri smanjivanju nivoa holesterola u krvi. Imaju i više od 170 različitih fitohemijskih sastojaka, više od 60 flavonoida, za koje je već dokazano da poseduju antizapaljenske i antitumorske sastojke, kao i sastojke koji sprečavaju stvaranje ugrušaka krvi, odnosno trombova, koji mogu dovesti do srčanih i moždanih udara.
Pogledajte i Dijeta: Izgubite 15 kilograma za 15 dana uz pomorandže i jaja
6. Manje je poznato da narandžasta riznica štiti i bubrege.
7. Plod pomorandže sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E, pa je dobar saveznik u borbi protiv različitih infekcija.
8. Sok pomarandže pomaže u zaštiti kože, naročito u zimskom periodu. Tokom hladnijeg perioda kiselina pomorandže otkloniće mrtve ćelije kože, pa će vrlo brzo postati nežna i glatka.
9. Pomaže u čišćenju krvi. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.
Pogledajte i Ovo je najbolji način ljuštenja pomorandže (VIDEO)
10. Antioksidansi pomorandže smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom. Na taj način smanjuje se i mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama, odnosno omogućava se bezbrižno starenje, uz očuvanje bistrog uma.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Telegraf
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom