Po klasičnom receptu u teglu se ređa očišceno voće sa kojeg je skinuta kora, doda se šećer u srazmeri 2:1 i na kraju dolije onoliko 54-procentnog ruma koliko je potrebno da voće bude pokriveno 1-2 cm. Prekrije se čistom krpom i ostavi na hladnom oko 6 nedelja.
Tako se prave kombinacije od jagoda, u proleće, pa sve do krušaka i šljiva u jesen.
Voće u rumu po nekom nepisanom pravilu „načinje se“ oko Božića i tada se servira sa sladoledom odnosno pudingom ili se doda u kuvano vino.
Ukoliko ne možete da čekate toliko, ovaj specijalitet može da bude spreman i posle samo tri nedelje: odaberite jednu vrstu voća, dodajte malo soka od limuna ili pomorandže, zatim pospite šećerom i dolijte rum tako da budu pokriveni svi plodovi. Ostavite pokriveno tri nedelje, a onda možete da ga konzumirate sa penušavim šampanjcem!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus