Po klasičnom receptu u teglu se ređa očišceno voće sa kojeg je skinuta kora, doda se šećer u srazmeri 2:1 i na kraju dolije onoliko 54-procentnog ruma koliko je potrebno da voće bude pokriveno 1-2 cm. Prekrije se čistom krpom i ostavi na hladnom oko 6 nedelja.
Tako se prave kombinacije od jagoda, u proleće, pa sve do krušaka i šljiva u jesen.
Voće u rumu po nekom nepisanom pravilu „načinje se“ oko Božića i tada se servira sa sladoledom odnosno pudingom ili se doda u kuvano vino.
Ukoliko ne možete da čekate toliko, ovaj specijalitet može da bude spreman i posle samo tri nedelje: odaberite jednu vrstu voća, dodajte malo soka od limuna ili pomorandže, zatim pospite šećerom i dolijte rum tako da budu pokriveni svi plodovi. Ostavite pokriveno tri nedelje, a onda možete da ga konzumirate sa penušavim šampanjcem!
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom