Poreklom iz Azije, rotkva je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Smatra se da su je iprvi koristil stari Egipćani. Gaji se svuda u svetu, a u zavisnosti od lokacije, postoje i različite vrste.

Kod nas se gaji uglavnom crna rotkva i koristi se kao salata. Priprema se uvek sveža, jer stajanjem gubi lekovita svojstva, ukus i miris, a može biti čak i štetna. Rotvu ne treba soliti, već pripremati sa ostalim svežim povrćem, maslinovim uljem, jogurtom, pavlakom...
Osim crne postoje i bela i  crvena rotkva.

Energetska vrednost: mala.

Hranljiva vrednostst: sadrži proteine, ugljene hidrate, masti i celulozu, od mineralnih kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, gvožde, a u manjim količinama i magnezijum, sumpor, bakar, kobalt, cink i fluor, sumporno ulje rafanol, vitamine i druge korisne sastojke.

Lekovitost:

- protiv infekcija
- kod poremećaja rada jetre i žučne kese (sok)
- protiv kašlja i plućnih oboljenja
- za čišćenje tela
- protiv peska i kamena
- protiv holesterola
- za dobar rad hormona
- za povećanje količine mleka kod dojilja
- za jačanje krvne slike (zajedno sa cveklom i šargarepom)

Ko ne treba da jede rotkvu?
Osobe sa upalom želuca, čirom na dvanaestopalačnom crevu, kao i obolelim ubrezima.

Pročitajte recept za čorbu sa rotkvom.