Sastojci:
1/2 svinjske pečenice, 3 kg (sa kostima)
krupna morska so
1 kašika iseckanog svežeg ruzmarina
1/2 kašike semena komorča
5 čenova belog luka
8 kašika balsamskog sirćeta
4 lovorova lista
2 kašike maslinovog ulja
na komade isečene svinjske kosti
5 spoljnih pera celera, krupno iseckanih
1 velika šargarepa, krupno iseckana
1 veliki crni luk, krupno iseckan
Priprema
Stavite svinjsku pečenicu na dasku za sečenje, pa u proreze na koži utrljajte deo soli i ruzmarina što je dublje moguće. Istucajte seme komorče, dodajte beli luk i ostatak naseckanog ruzmarina. Smesu utrljajte u meso (ne u kožicu, jer tako može da izgori!). Pečenicu stavite u veliki pleh za pečenje sa sirćetom, lovorom i maslinovim uljem. Ostavite je oko pola sata da se marinira.
U međuvremenu maksimalno zagrejte rernu i zapecite kosti. U kožu svinjske pečenice utrljajte dosta morske soli - ona će je podići i isušiti. Svinjetinu stavite direktno na rešetke, pri vrhu rerne. Na kraju, u ostatak marinade dodajte zapečene kosti, povrće i pola litra vode, pa je stavite u rernu, tačno ispod mesa. Dok se meso bude peklo, svi ukusni sokovi curiće u donji pleh i dobićete moču, a pečeno meso imaće na dnu fine mrke tragove pečenja.
Potrebno je oko sat vremena da se svinjetina ispeče. Nakon 20 minuta, temperaturu smanjite na 220 stepeni. Kada meso bude gotovo, izvadite ga iz rerne i stavite na foliju kako bi sačuvalo sokove. Ostavite ga da odstoji barem 10 minuta. Spremite povrće koje ćete servirati sa mesom i napravite sos od moče iz pleha.
Sos ćete napraviti tako što ćete kosti, sok od pečenja i povrće staviti u veliki tiganj. Dodajte malo vode u pleh u kojem su bile kosti i povrće, a u kojem će sada biti nešto nalik na vrlo pikantnu i ukusnu slanu marmeladu. Ponovo prokuvajte vodu, sa dna sastružite svu slast, pa je stavite u tiganj. Neka provri, uz povremeno mešanje. Sa površine uklonite višak masnoće ili penu, pa sadržaj procedite kroz đevđir. Smanjite vatru i probajte da biste videli treba li da dodate još začina.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: kuvajsam.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem