Ovo je, zapravo, neka vrsta pite u lisnatom testu, mnogo ukusna i mnogo jednostavna za pripremu.
Možete kupiti gotovo lisnato testo ili ga možete sami napraviti.
Sastojci:
1 pakovanje svežeg lisnatog testa (ili jedna tabla smrznutog)
mešavina smrznutog graška, šargarepe, kukuruza – oko 1/2 kg
200 g pilećeg belog mesa
4 jajeta
2 dcl mleka
3 kašike kisele pavlake
200 g trapista
1/2 kašičice sušenog bosiljka
1/4 kašičice bibera
1 kašičica soli
1/8 kašičice muskatnog oraščića
Priprema:
U tiganj stavite smrznuto povrće, pa ga na srednjoj jačini ringle zagrejte i dinstajte dok ne omekša. Ne trebate dolivati vode, niti bilo čega. Povremeno promešajte. Kada se povrće potpuno odmrzne i omekša, spremno je za dalju pripremu. Ne treba da imate ni malo tečnosti.
Belo meso iseckajte na sitne kocke, pa ga takođe u tiganju, bez dodavanja ičeg, propržite dok ne dobije boju sa svih strana i dok se ne skuva potpuno. Naravno, za ovakvu pripremu, treba vam kvalitetan, nelepljivi tiganj. Ako nemate, možete tek malo podliti sa vodom.
U dubljoj činiji izmešajte jaja sa kiselom pavlakom i začinima. Dodajte mleko i razmutite. Narendajte sir, ali ga nemojte dodati u jaja, nego ga ostavite sa strane.
Uzmite kalup za kiš ili bilo koju okruglu tepsiju prečnika oko 26 cm. No, kalup za kiš je dosta plitak…pa, vodite računa o tome da ne bude jako duboka tepsija, pa duboko testo, a plitko fila…
Lisnato testo stavite preko kalupa, pa skinite viškove koji vise preko ivice. E sad, meni je to bilo dugačko a usko, pa sam tamo gde je falilo, „zakrpila“ sa onim gde je bilo viška i to je tako ispalo odlično.
Sada, preko lisnatog testa rasporedite mešavinu graška, šargarepe i kukuruza. Preko toga rasporedite kockice pripremljenog belog mesa. Preko toga pospite narendani sir. Konačno, sve zalijte pripremljenom mešavinom od jaja, tako da prelijete povrće i meso, ali ostavite ipak barem 1/2 cm prostora do vrha kalupa, pošto će masa malo da naraste, pa da vam ne bi curilo po rerni.
Stavite kiš da se peče na 200°C dok testo ne porumeni. Izvadite, ostavite 10-tak minuta da se prohladi i da se može lepo seći. Isecite na trouglove i servirajte, da li bez ičega ili uz ajvar, kiselo mleko,… već po želji. Prijatno i uživajte!
Izvor: kuvajmo-blogovski.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem