Savršeno jelo koje daje snagu i energiju u hladnim zimskim danima.
Potrebno je:
- 2 kriške dimljene slanine, isečene na kocke
- 500 g kobasice, dimljene isečene na kolutove
- 500 g svinjskog mesa isečenog na kocke
- 1/4 šolje brašna
- 3 čena belog luka, iseckanog
- 1 glavica crnog luka, iseckan
- 2 šargarepe, isečene na kolutove
- 1,5 šolja pečurki, isečenih
- 4 šolje isečenog slatkog kupusa
- 750 g kiselog kupusa, ribanjca
- 150 g suvih šljiva, bez koštica
- 1/4 šolje crnog vina
Začini:
- 1 kašičica svežeg ili suvog bosiljka
- 1 lovorov list
- 1 kašičica madzorama
- 1 kašika aleve slatke paprike
- 1/8 kašičice crnog mlevenog bibera
- 1/4 kašičica soli
- 1/8 kašičice mlevenog kima
- 5 šolja bistre goveđe supe
- 1 šolja paradajza iz konzerve
- 1 prstohvat kajenskog bibera
- 2 kašike paradajz pirea
Priprema
Pripremite sastojke.
Predgrejemo rernu na 175 stepeni. Zagrejemo ulje pa propržimo kobasicu i slaninu, pa sipamo u vatrostalni sud u kome ćemo spremati bigos.
Provučemo svinjsko meso kroz brašno pa propržimo i kad je uhvatilo boju, prespemo u sud. Sada izdinstamo, luk, pečurke, beli luk, kupus i kiseli kupus, šargarepu. Mešamo oko 10 minuta, pa uspemo u sud. U tiganj gde smo pržili meso, uspemo vino, pa ostvavimo da se prepolovi količina.
Zatim dodamo sve začine, i bistru supu. Zatim paradajz pire i paradajz. Uspemo preko svega, poklopimo sud i krčkamo oko 4 sata.
Pri kraju na 15 minuta, odklopimo i pustimo da se na vrhu zapeče. Obično se služi uz ražani hleb, koji ja ovoga puta nisam pravila, jer je ovde prilično vrućina.
Izvor: recepti.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom