Savršeno jelo koje daje snagu i energiju u hladnim zimskim danima.

Potrebno je:

  • 2 kriške dimljene slanine, isečene na kocke
  • 500 g kobasice, dimljene isečene na kolutove
  • 500 g svinjskog mesa isečenog na kocke
  • 1/4 šolje brašna
  • 3 čena belog luka, iseckanog
  • 1 glavica crnog luka, iseckan
  • 2 šargarepe, isečene na kolutove
  • 1,5 šolja pečurki, isečenih
  • 4 šolje isečenog slatkog kupusa
  • 750 g kiselog kupusa, ribanjca
  • 150 g suvih šljiva, bez koštica
  • 1/4 šolje crnog vina

Začini:

  • 1 kašičica svežeg ili suvog bosiljka
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica madzorama
  • 1 kašika aleve slatke paprike
  • 1/8 kašičice crnog mlevenog bibera
  • 1/4 kašičica soli
  • 1/8 kašičice mlevenog kima
  • 5 šolja bistre goveđe supe
  • 1 šolja paradajza iz konzerve
  • 1 prstohvat kajenskog bibera
  • 2 kašike paradajz pirea

Priprema

Pripremite sastojke.

Predgrejemo rernu na 175 stepeni. Zagrejemo ulje pa propržimo kobasicu i slaninu, pa sipamo u vatrostalni sud u kome ćemo spremati bigos.

Provučemo svinjsko meso kroz brašno pa propržimo i kad je uhvatilo boju, prespemo u sud. Sada izdinstamo, luk, pečurke, beli luk, kupus i kiseli kupus, šargarepu. Mešamo oko 10 minuta, pa uspemo u sud. U tiganj gde smo pržili meso, uspemo vino, pa ostvavimo da se prepolovi količina.

Zatim dodamo sve začine, i bistru supu. Zatim paradajz pire i paradajz. Uspemo preko svega, poklopimo sud i krčkamo oko 4 sata.

Pri kraju na 15 minuta, odklopimo i pustimo da se na vrhu zapeče. Obično se služi uz ražani hleb, koji ja ovoga puta nisam pravila, jer je ovde prilično vrućina.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: recepti.com