Ukoliko ste ljubitelj boranije, predlažemo nekoliko recepata za pripremu ovog ukusnog povrća

ZAPEČENA U RERNI

SAVRŠENA ZA RUČAK: Boranija na više načina
Foto: Shutterstock shutterstock_153051050

Potrebno je:

  • 800 g boranije
  • 2 paradajza
  • 50 g slanine
  • 50 g prezli
  • 100 g kačkavalja
  • glavica crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 2 kašike ulja
  • so i bosiljak po potrebi

Na ulju prodinstajte sitno isečen crni luk, pa u to dodajte na kocke isečen paradajz i iseckan beli luk. Promešajte, dodajte so, bosiljak i proceđenu, 15 minuta kuvanu boraniju. Sve to dinstajte 10 minuta, potom sipajte u vatrostalnu činiju posutu prezlama, a po vrhu poređajte komade kačkavalja i tanke režnjeve slanine. Zapecite u rerni 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

SALATA SA ORASIMA

SAVRŠENA ZA RUČAK: Boranija na više načina
Foto: Shutterstock shutterstock_731779645

Potrebno je:

  • 400 g boranije po izboru
  • šaka oraha ili sirovog kikirikija
  • maslinovo ulje
  • jabukovo sirće
  • so
  • mrvljeni ili sir isečen na kockice kao nadev

U ključalu vodu stavite boraniju da se skuva, potom procedite i dodajte šaku iseckanih ili celih oraha, odnosno kikirikija. Začinite salatu po sopstvenom ukusu maslinovim uljem, jabukovim sirćetom i solju, a nakon toga pospite sirom po želji. Uz ovu salatu možete da servirate i kockice prepečenog hleba.

DINSTANA SA PARADAJZOM

SAVRŠENA ZA RUČAK: Boranija na više načina
Foto: Shutterstock boranija-2

Potrebno je:

  • 500 g boranije
  • 3 paradajza
  • 5 čenova belog luka
  • glavica crnog luka
  • 2 kašičice mlevene crvene paprike
  • mleveni biber
  • malo iseckanog peršunovog lišća
  • so, soda bikarbona, ulje

U odgovarajuću posudu ili dubok tiganj sipajte ulje i stavite sitno iseckan crni luk da se dinsta dok ne postane staklast. Na luk sipajte očišćenu, opranu i krupnije isečenu isceđenu boraniju, kao i paradajz prethodno poparen vrelom vodom, oljušten i isečen na sitne komadiće. Preko toga sipajte malo sode bikarbone, posudu poklopite i na laganoj vatri dinstajte pola sata. Nakon toga viljuškom probajte da li je boranija mekana. Ukoliko jeste, dodajte sitno iseckan beli luk, peršunov list, mleveni biber, so, univerzalni začin i mlevenu crvenu papriku. Poklopac ostavite po strani i nastavite sa dinstanjem jela još 20-30 minuta, odnosno dok ne ispari postojeći sok.

UKUSNA MUSAKA

SAVRŠENA ZA RUČAK: Boranija na više načina
Foto: Shutterstock shutterstock_434537788

Potrebno je:

  • 700 g žute boranije
  • 300 g grubo mlevenog mešanog mesa
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • nekoliko šargarepa
  • 3 jajeta
  • 300 ml mleka
  • 50 g margarina
  • 1,5 kašičica brašna
  • kašičica mlevene crvene paprike
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • kašičica kurkume
  • kašičica seckanog peršuna
  • ulje, univerzalni začin, so, biber

Iseckajte sitno luk i šargarepu, a boraniju na kraće komade. Luk pržite dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, a nakon nekoliko minuta mleveno meso i sitno iseckan beli luk. Sve promešajte pa dodajte boraniju, univerzalni začin, biber i kurkumu. Nakon kratkog dinstanja dodajte margarin, mlevenu crvenu papriku i brašno, sve dobro promešajte, pa sklonite sa vatre. U manju posudu stavite jaja, posolite ih i umutite, pa dodajte kiselu pavlaku i mleko.Sve zajedno dobro izmešajte. Vatrostalnu posudu premažite uljem, rasporedite boraniju sa mlevenim mesom, zalijte mešavinom jaja, kisele pavlake i mleka, pa stavite u rernu na 200 stepeni. Pecite do 90 minut. Služite uz kiselo mleko ili pavlaku.

GRILOVANA PILETINA

SAVRŠENA ZA RUČAK: Boranija na više načina
Foto: Shutterstock shutterstock_315468932

Potrebno je:

  • 700 g boranije
  • glavica crnog luka
  • 2 pileća filea
  • 3 čena belog luka
  • univerzalni začin, biber, peršun

Ispecite isečenu piletinu na grilu, a boraniju očistite i stavite da se dinsta. Dodajte piletinu, pa nakon tri minuta i seckani beli luk. Nalijte toplu vodu da sastojci ogreznu, pa ostavite jelo da se krčka na laganoj temperaturi. Začinite po sopstvenom ukusu, pobiberite, dodajte iseckan peršun, poklopite i nastavite sa krčkanjem dok boranija ne omekša. Kada se jelo skuva, ocedite od vode i poslužite. Radi boljeg ukusa možete preliti barbikju sosom.

KUVANA SA JUNETINOM

SAVRŠENA ZA RUČAK: Boranija na više načina
Foto: Shutterstock shutterstock_443780089

Potrebno je:

  • 450 g boranije
  • 400 g junetine
  • 3 osrednje šargarepe
  • 2 krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • čen belog luka
  • začini po želji

Sitno iseckajte crni luk i dinstajte dok ne dobije staklast izgled. Šargarepu iseckajte na kolutove, junetinu na komade, pa pomešajte sa krupnije isečenom boranijom i stavite u dinstan luk. Sve zajedno promešajte, sipajte vodu da ogrezne i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 45 minuta. Na kraju dodajte biber, so i začine - majčinu dušicu, mirođiju, peršun, vrlo malo đumbira, malo paradajz soka. U to sipajte zapršku napravljenu od aleve paprike pomešane sa malo mlake vode i brašna.

POHOVANI ŠTAPIĆI

SAVRŠENA ZA RUČAK: Boranija na više načina
Foto: Shutterstock shutterstock_553110820

Potrebno je:

  • 500 g boranije
  • 2 jajeta
  • 200 g brašna
  • 200 ml mleka
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 veze peršuna
  • šolja brašna za pohovanje

Očistite, operite i blanširajte boraniju u posoljenoj vodi oko 5-6 minuta. Ocedite i ostavite da se ohladi. U posudi umutite jaja, mleko i brašno. Dodajte začine i sitno naseckani peršun. U drugu posudu sipajte brašno za pohovanje. Uvaljajte potom boraniju prvo u brašno, zatim u smesu od jaja pa stavljajte u zagrejano ulje. Pržite do zlatne boje i odložite na kuhinjski papir. Poslužite uz sos od belog luka. Ovo izuzetno ukusno predjelo prija svima, a naročito ljubiteljima piva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: novosti.rs