Priprema je jednostavna, porcija pozamašna.
Ručak iz kotlića, bez komplikacija, mnogo povrća, nešto mesa, pun ukus paradajza, jako dobro jelo, čak i hladno (ono malo što je ostalo) ima savršen ukus.
Sastojci:
- 1 dcl
- ulja
- 3 glavice crnog luka
- 1 paprika (može zelena, može crvena)
- 700 g mlevenog svinjskog mesa
- 5 većih paradajza
- 1 veća tikvica
- 10-tak krompira srednje veličine
- 2 l paradajz soka
- 3 dcl crnog vina
- 2 pakovanja smrznutog povrća za čorbu (šargarepa, grašak, boranija, krompir)
- 5 kašičica šećera
- 2 ravne kašičice bibera
- 3 – 4 kašičice soli (treba, ne bude slano, ali dodajte postepeno, u više navrata)
- 2 kašičice sušenog origana
- 2 kašike sušenog bosiljka (ako je krupnije sušen, skoro celi
- listovi, a ako je sitan, 3 kašičice)
Nije poželjno dodavati vode, jer gulaš ne treba da bude „vodnav“. Dodavanjem vode izgubićete na jačini ukusa paradajza u jelu, a to bi bilo baš šteta.
Priprema:
Pre nego što počnete kuvati, pripremite svo povrće (sem smrznutog, ne morate ga odmrzavati).
Luk isecite na kockice, papriku očistite od semenki pa isecite na manje trake, 1-2cm dužine. Paradajz operite, isecite na kockice. Ako ne volite kožicu od paradajza u jelu ogulite paradajz. Tikvici odsecite peteljke, oljuštite je od kore, pa isecite na kockice. Krompir takođe oljuštite i isecite na kockice. Njega stavite u hladnu vodu da ne pocrni dok ne dodje na red.
Zagrejte ulje u kotliću. Dodajte luk, ostavite ga omekša, dodajte papriku, takodje ostavite da se prži dok ne do pola ne omekša. Mešajte povrće da vam ne zagori. Na omekšalo povrće, dodajte mleveno meso, mešajte i pržite dok ne dobije boju sa svih strana. Nakon toga, pržite ga još 10-tak minuta. Sve radite na umerenoj jačini vatre.
Kada vam je meso uprženo, dodajte paradajz, za njim odmah i tikvice. Ostavite da se krčka, bez dodavanja tečnosti, dok paradajz ne pusti svoj sok. Povremeno mešajte. Kada paradajz pusti sok, dodajte krompir, sok od paradajza i sve začine (so ne svu odjednom).
Ostavite jelo da se krčka i nakon 15-tak minuta dodajte crno vino. Kuvajte gulaš dalje, sve dok krompir skoro u potpunosti ne omekša. 20-tak minuta pred kraj kuvanja, dodajte smrznuto povrće i ostavite dalje gulaš da se krčka, dok se svo povrće ne skuva. Ne treba da se raspada, ali da omekša.
Izvor: kuvajmo-blogovski.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem